Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου σημείωσε πως «δεν υπάρχει έξαρση. Κρούσματα στρεπτόκοκκου έχουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο, σε όλη την Ελλάδα»
Να σταματήσει η λεπτομερής ανακοίνωση περιστατικών στρεπτόκοκκου στα σχολεία της Ελλάδας ζητά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Ο θάνατος ενός 5χρονου παιδιού από στρεπτόκοκκο Α διεισδυτικής μορφής, αλλά και τα αλλεπάλληλα περιστατικά στρεπτόκοκκου που καταγράφονται σε σχολεία της χώρας – με πιο πρόσφατα παραδείγματα νηπιαγωγεία στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη – έχουν αναστατώσει γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει έξαρση στρεπτόκκοκου στη χώρα» και ότι «η συνεχιζόμενη δημοσιοποίηση απλών περιστατικών στρεπτόκοκκου, ήπιας μορφής, προκαλεί αχρείαστο πανικό στους γονείς».
Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι περιττές απολυμάνσεις, τα προληπτικά κλεισίματα σχολείων, αλλά και η ευρεία δημοσιοποίηση κρουσμάτων που, όπως λέει, «δεν έχουν επιδημιολογική αξία».
«Δεν υπάρχει έξαρση. Κρούσματα στρεπτόκοκκου έχουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο, σε όλη την Ελλάδα. Είναι δύο μορφές στρεπτόκοκκου: η μία είναι η συνηθισμένη μορφή -η ελαφριάς μορφής φαρυγγοαμυγδαλίτιδα – και άλλο είναι η διεισδυτική μορφή, η επιθετική. Από την τελευταία, έχουμε περιορισμένα κρούσματα. Αν ρωτήσετε τους παιδίατρους θα σας πουν πως κάθε μέρα βλέπουνε φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, στρεπτοκοκκικές. Απλώς τώρα δημοσιοποιούνται όλα», τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως τα περισσότερα περιστατικά δεν αφορούν τη διεισδυτική μορφή που οδήγησε πρόσφατα στον θάνατο ενός 5χρονου παιδιού.
Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Μείωση των σοβαρών περιστατικών εντός του 2025
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
- το 2023 καταγράφηκαν 90 περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου,
- το 2024 μειώθηκαν στα 68
- έως τις 22 Μαΐου του 2025 έχουν καταγραφεί μόλις 24 κρούσματα.
Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν σαφή πτωτική πορεία του επικίνδυνου διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, που παρουσιάζει 25% θνητότητα επισημαίνει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Έχουμε περίπου 25% θνητότητα σε αυτήν την μορφή του σοβαρού διεισδυτικού στρεπτοκόκκου. Αλλά έχουμε και πτώση επί της ουσίας. Από τα υπόλοιπα κρούσματα στρεπτοκόκκου έχουμε συνέχεια και καθημερινά τέτοια. Και θα έχουμε, δεν είναι κάτι καινούριο», εξηγεί.
Τονίζει δε πως ο στρεπτόκοκκος – ακόμα και στη σοβαρή μορφή του – δεν μεταδίδεται αερογενώς αλλά με στενή επαφή και σταγονίδια. Επίσης, δεν επιβιώνει στις επιφάνειες, γεγονός το οποίο καθιστά περιττές τις απολυμάνσεις σχολείων.
«Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στις επιφάνειες. Δεν χρειάζεται απολύμανση, ούτε κλείσιμο του σχολείου. Ακόμα και οι απολυμάνσεις μπορεί να κάνουν κακό στα παιδιά από την υπερβολική χρήση απολυμαντικών», προειδοποιεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα μόνα μέτρα που απαιτείται να λαμβάνονται στα σχολεία, στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα στρεπτόκοκκου, είναι:
- Απομόνωση του παιδιού που νοσεί για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη αντιβίωσης
- Ενίσχυση της ατομικής υγιεινής (τα παιδιά να μην μοιράζονται μπουκάλια νερού, να υπάρχει καλός αερισμός και επαρκής καθαριότητα)
- Έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από γονείς και παιδίατρους
«Ούτε στην απλή μορφή, ούτε στην σοβαρή χρειάζονται περισσότερα. Η αντιμετώπιση είναι ίδια. Το παιδί που νοσεί να μείνει στο σπίτι, να μην πάει σχολείο περίπου 24 – 48 ώρες, δηλαδή τουλάχιστον 24 ώρες, αφού πάει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει. Και μάλιστα με τις απολυμάνσεις που κάνουν μπορεί να κάνουν και κακό στα παιδιά. Δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη χρήση απολυμαντικών. Δεν είναι καλό. Μια γερή καθαριότητα χρειάζεται στο τμήμα που έχει εντοπιστεί κρούσμα ή κρούσματα. Δηλαδή, όπως καθαρίζουν οι καθαρίστριες, απλά να είναι πιο σχολαστικές στην καθαριότητα», τονίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Τι να προσέξουν οι γονείς
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η διεισδυτική μορφή του στρεπτόκοκκου εκδηλώνεται με πολύ πιο βαριά συμπτώματα:
«Πέρα από τον πονόλαιμο και τον πυρετό, είναι πάρα πολύ πεσμένο το παιδί, ή και τα μεγαλύτερα άτομα ακόμα. Παρουσιάζουν κόπωση και πάρα πολύ βαριά κλινική εικόνα και γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνουν άμεσα στο γιατρό, για να κάνει το παιδί strep test. Στον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο το παιδί είναι εμφανώς εξουθενωμένο», σημειώνει.
Με απόλυτο τρόπο, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας:
«Να μην ανησυχούν οι γονείς. Δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση το κλείσιμο σχολείων, ούτε οι απολυμάνσεις. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε ήπιο περιστατικό. Προκαλείται σύγχυση και φόβος χωρίς λόγο» τονίζει.
Η πανευρωπαϊκή έξαρση μετά τον COVID-19
Όσο για την έξαρση που παρουσιάζουν τα σοβαρά περιστατικά του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, τύπου Α, γενικότερα από την πανδημία και μετά, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου την αποδίδει στην διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας που προκάλεσε ο κορονοϊός και η νόσος COVID-19.
«Μετά τον COVID-19 άλλαξαν πολλά. Σταμάτησαν για καιρό άλλες λοιμώξεις, και μετά επανεμφανίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Πηγή: iatropedia.gr