Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σχολεία από… Ιανουάριο, αποφάσεις από Δευτέρα – Ποια μαγαζιά ανοίγουν

Σχολεία από… Ιανουάριο, αποφάσεις από Δευτέρα – Ποια μαγαζιά ανοίγουν

Μία εβδομάδα… προθεσμία μετά τη νέα παράταση του lockdown. Τι περιμένουν ειδικοί και κυβέρνηση, πώς θα ληφθούν από Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις. Τα κομμωτήρια ίσως ανοίξουν από το Σαββατοκύριακο 12-13/12. Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, άγνωστο πότε, τον «οδικό χάρτι» μέχρι τον… εμβολιασμό.

Η απόφαση για την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου – την οποία ανακοίνωσε χθες (03.12.2020) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας – αποτελεί εξέλιξη που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί. Ο αργός ρυθμός με τον οποίο υποχωρούν τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας υποχρεώνει πρακτικά την κυβέρνηση να πατήσει κι εκείνη φρένο στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ανατρέποντας σε πολλά σημεία τον αρχικό σχεδιασμό της.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε ήδη από τις εισηγήσεις των ειδικών πως τα σχολεία δεν πρόκειται εν τέλει ν’ ανοίξουν πριν από το νέο έτος. Η κυβέρνηση πάντως επιλέγει να τηρήσει στάση αναμονής και να μην ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις άμεσα. Αντιθέτως, όλα θα ξεκαθαρίσουν, μετά την παράταση του lockdown, την επόμενη εβδομάδα, με το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι εκείνος που θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» της άρσης των περιορισμών σε φάσεις έως ότου ξεκινήσει ο εμβολιασμός να παραμένει το επικρατέστερο σενάριο.

Click4more Lockdown: Μόνοι στο σπίτι… τις γιορτές – Μπλόκα παντού για την τήρηση των μέτρων

Από τη Δευτέρα πάντως θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα, τα οποία θα πωλούν αυστηρά είδη για το χριστουγεννιάτικο στολισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόκειται μόνο για 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα και εξ αυτού του λόγου εκτιμάται πως το ρίσκο είναι μηδενικό και η απόφαση αυτή δεν θα δημιουργήσει συνωστισμό στην αγορά και τα συνεπακόλουθα προβλήματα. Ταυτόχρονα, θα δώσει την ευκαιρία στους καταστηματάρχες να δουλέψουν και να μην καταστραφούν οικονομικά.

Το καλό σενάριο: Ανοίγουν μικρά μαγαζιά και κομμωτήρια

Από εκεί και πέρα, το καλό σενάριο παραμένει στις 14 Δεκεμβρίου ν’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια – με τα τελευταία να εξετάζεται η λειτουργία τους ακόμη και από το Σαββατοκύριακο (12-13/12).

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, αλλά, εάν τελικώς ανοίξουν, δεν θα επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα με τα μικρά εμπορικά καταστήματα.

Click4more Κορονοϊός: Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 11 Ιανουαρίου

Αντιθέτως, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως η εστίαση θα παραμείνει κλειστή, όπως και τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας – πιθανότατα λίγο αργότερα από τις 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα και πάντα έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επομένων ημερών. Στην κυβέρνηση αναμένουν – σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ειδικοί – να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και ο χθεσινός αριθμός δείχνει μεν αυτή την τάση (1.800 αντί 2.000), αλλά δεν κρίνεται ικανοποιητικός.

Click4more Δώρο Χριστουγέννων: Σε δυο δόσεις στους εργαζομένους σε αναστολή

Επίσης, παρά το γεγονός ότι σταθερά οι εισαγωγές για νοσηλεία λόγω κορονοϊού είναι λιγότερες από τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ισχυρή – ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – και χθες καταγράφηκε νέο διαδοχικό ρεκόρ διασωληνωμένων (622). Αλλά και ο αριθμός των νεκρών ανά 24ωρο παραμένει υψηλός, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα, ανεξαρτήτως του αν ο αριθμός των κρουσμάτων πράγματι θ’ αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις