Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Η συγκλονιστική εξομολόγηση επιζώντα από το ναυάγιο στον Έβρο [vid]

Έβρος

Είδε δυο οικογένειες, γονείς και τα παιδιά τους, να πνίγονται στα παγωμένα νερά. Όλοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον Ερντογάν. Αντί για την ελευθερία, ήρθε ο θάνατος για τους 9 από τους 10 της φουσκωτής βάρκας που διέσχιζε τον Έβρο.

Ο 35χρονος Φατί Γιασάρ ήταν μαζί με τις δυο οικογένειες στη φουσκωτή βάρκα που ξεκίνησε από την Τουρκία για να περάσει, μέσα από τον Έβρο, στην Ελλάδα. Όλοι τους είχαν έναν κοινό: τους κυνηγούσε η μανία του Ερντογάν.

Επτά άνθρωποι νεκροί. Τρία παιδάκια και οι γονείς τους. Ο Γιασάρ έσπασε τη σιωπή του του. Μίλησε στο Euronews για τα όσα έζησε. Για το ναυάγιο, το θάνατο των δυο οικογενειών.

Μαζί με τον Φατί σώθηκε και ο διακινητής – Όταν έφτασαν στην ελληνική πλευρά του Έβρου, το έβαλε στα πόδια

Η τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης (13.02.2018). Η φουσκωτή βάρκα δεν μπόρεσε να αντέξει τα ρεύματα του Έβρου. Κανείς τους δεν φορούσε σωσίβιο. Η βάρκα ανατράπηκε λίγα μέτρα από τον “παράδεισο”, από την ελληνικό όχθη του Έβρου. Από την ελευθερία.

Ο 35χρονος κατάφερε να βγήκε στη στεριά. Κολύμπησε ως την Ελλάδα. Βρήκε καταφύγιο στο σπίτι αντικαθεστωτικών συμπατριωτών του.

Κατατρεγμένος

Όπως οι γονείς τω δυο οικογενειών, έτσι και ο 35χρονος βρέθηκε στο στόχαστρο της μανίας του Ερντογάν για μαζικές διώξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Όλα έγιναν αστραπιαία. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι γίνεται. Πέσαμε στο νερό. Ήταν τόσο παγωμένο λες κι ένα βέλος μας χτυπούσε στις καρδιές. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ήπια δύο φορές νερό στην προσπάθεια μου να μείνω στην επιφάνεια. Όταν το σκάφος βυθίστηκε άκουσα μόνο κάποιον να φωνάζει Αλλάχ», είπε στο Euronews ένας από τους δυο επιζώντες.

Τα δάκρυα του ασυγκράτητα. Είναι κι εκείνος παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών. Τον Οκτώβριο του 2016 βρέθηκε στη φυλακή. Παρέμεινε κρατούμενος για 14 μήνες. Ήταν επιχειρηματίας και μεταπτυχιακός φοιτητής. Ζούσε μια φυσιολογική ζωή πριν τη 15η Ιουλίου 2016.

Μετά, τον κατηγόρησαν ως γκιουλενιστή. Φυλακίστηκε. Βρήκε πριν από λίγο καιρό. Και ήξερε ότι επιλογή δεν υπήρχε: έπρεπε να φύγει. Δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά. Οι τραπεζικοί του λογαριασμοί είχαν κατασχεθεί.

Οι δραματικές ώρες στον Έβρο

Ήρθε σε επαφή με κυκλώματα διακινητών στις αρχές Φεβρουαρίου. Πλήρωσε 2.000 ευρώ για να τον μεταφέρουν στην Ελλάδα. Όμως τον κορόιδεψαν κι έφυγαν με τα λεφτά. Συμφώνησε, με άλλο κύκλωμα, να πληρώσει άλλα 1.500 ευρώ. Αυτή τη φορά θα έδινε τα λεφτά όταν θα έφτανε στην Ελλάδα.

Από την Κωνσταντινούπολη στην Αδριανόπουλη κι από εκεί, το βράδυ της 12ης προς τη 13η Φεβρουαρίου θα “περνούσε” απέναντι. Περίπου τα μεσάνυχτα συνάντησε για πρώτη φορά τις δυο οικογένειες. Ήταν όλοι εκπαιδευτικοί.

Οι Φαχρετίν και Ασλί Ντογάν και το 2,5 ετών αγοράκι τους Ιμπραχίμ Σελίμ, οι Ουγούρ και Αϊσέ Αμπντουρεζάκ με τα δύο παιδιά τους, τον 3χρονο Χαλίλ και τον 11χρονο Αμπντουλακαντίρ Ενές ήταν οι συνεπιβάτες του.

Έβρος Τουρκία Ερντογάν ναυάγιο

Ξεκίνησαν με τα πόδια μια ώρα πορείας μέχρι να φτάσουν εκεί που τους περίμενε η βάρκα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια κουβαλούσε ένα παιδί στους ώμους του. Συχνά έπρεπε να σταματούν για να μην τους βρουν.

Όταν έφτασαν στη βάρκα, είπαν στον διακινητή πως έπρεπε να χωριστούν. Εκείνος αρνήθηκε. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Ούτε και εναλλακτική. Μπήκαν εννέα άτομα στη βάρκα. Ο Φατί, ο διακινητής και οι δυο οικογένειες.

Έπεσαν πάνω σε κλαδιά

Τα ρεύματα του ποταμού έκαναν τη βάρκα ό,τι ήθελαν. Ο διακινητής, είπε ο 35χρονος, είχε ένα κουπί και δεν μπορούσε να ελέγξει το φουσκωτό. Λίγο πριν από την ελληνική αρχή, η βάρκα έπεσε πάνω σε κλαδιά. Σκίστηκε. Όμως το ταξίδι συνεχίστηκε. Όταν χτύπησαν σε δεύτερο εμπόδιο, τότε η βάρκα ανατράπηκε.

«Η μάχη για την επιβίωση είχε ξεκινήσει. Προσπάθησα να κρατηθώ από κάπου γιατί το ρεύμα ήταν δυνατό και μας παρέσυρε πολύ γρήγορα. Με το αριστερό μου χέρι έπιασα ένα κλαδί. Με το δεξί μου χέρι άρπαξα το χέρι ενός άλλου άνδρα. Ήταν σκοτεινά και δεν μπορούσα να αναγνωρίσω ποιος ήταν», είπε ο Φατί.

Το δυνατό ρεύμα του ποταμού τον παρέσυρε λίγο αργότερα σε μια άλλη συστοιχία από κλαδιά και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον άλλο άνδρα.

Μετά από αρκετή ώρα κατάφερε τελικά βγει από τα παγωμένα νερά.

Στην όχθη αντίκρισε τον διακινητή, ο οποίος επίσης κατάφερε να σωθεί. Ο δουλέμπορος αμέσως εγκατέλειψε το σημείο.

«Έκλαιγα. Σκεφτόμουν συνεχώς πως δεν μπόρεσα να σώσω τις ζωές των παιδιών. Στη θέση τους θα μπορούσε να βρισκόταν το δικό μου παιδί. Πριν λίγη ώρα κρατούσα ένα από τα παιδιά αυτά στα χέρια μου», τόνισε ο Φατί Γιασάρ.

Άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Μια τουρκική περίπολος άκουσε τις φωνές του. Έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες. Πρώτα εντοπίστηκαν τα πτώματα της δασκάλας Αϊσέ Αμπντουρεζάκ, του 11χρονος γιος της Αμπντουλακαντίρ Ενές και η σορός ενός αγοριού περίπου 3 ετών, η οποία ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Στην Ελλάδα

Ο Φατί περπάτησε 5 ώρες έως ότου να τον εντοπίσουν οι ελληνικές αρχές και τον οδηγήσουν σε κέντρο υποδοχής. Οδηγήθηκε στο αυτόφωρο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Ισχυρίζεται ότι ζήτησε δικηγόρο, αλλά, όπως λέει, οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του. Καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκισης με 3 χρόνια αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τελικά, έφτασε στην Αττική.

Πηγή: Euronews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις