Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σύνοδος Ιεραρχίας: Και δεύτερη ηχηρή αποχώρηση Μητροπολίτη

Σύνοδος Ιεραρχίας: Και δεύτερη ηχηρή αποχώρηση Μητροπολίτη

– Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Δεν πέρασε καν πρόταση για την μισθοδοσία, δεν μπαίνει καν σε διάλογο σε όλα τα υπόλοιπα διαπιστώθηκε ομοφωνία»
– Πως έγινε το περιστατικό με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας
– Ο καυγάς με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας οδήγησε στην αποχώρηση του Καισαριανής
– Διαψεύδουν κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι είπε στο Μεσσηνίας «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας φεύγει»

Μαραθώνια ήταν η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας με στιγμές έντασης, όπως η αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου και πολλές τοποθετήσεις για το μείζον θέμα της Συμφωνίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά από 6 ολόκληρες ώρες σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας κατέληξε στα εξής: Να παραμείνει ως έχει η μισθοδοσία των κληρικών, δηλαδή να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υπήρξε ομοφωνία στα άλλα ζητήματα. Αναμένεται το ανακοινωθέν για την συνεδρίαση.

Ακούστε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Όλο το θυελλώδες παρασκήνιο της συνεδρίασης

Νεότερες πληροφορίες του newsit.gr για το “επεισόδιο” ανάμεσα στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφέρουν τα εξής: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας πήρε πρώτος τον λόγο μετά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αφού ο κορυφαίος Ιεράρχης είχε παρουσιάσει τις προτάσεις του για τα όσα συμφώνησε με τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με το που άρχισαν να μιλούν οι υπόλοιποι Μητροπολίτες, ο Μεσσηνίας τους διέκοπτε διαρκώς. Τότε, παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος και απευθυνόμενος στον κ.κ. Χρυσόστομο του είπε ότι θα περιμένει να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους όλοι οι Μητροπολίτες και στην συνέχεια θα δευτερολογήσει. Τότε, εξοργισμένος ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αποχώρησε. Κύκλοι του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου διαψεύδουν ότι ειπώθηκε η φράση: «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας φεύγει» από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησε από την Σύνοδο και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής αποχώρησε εκνευρισμένος και αυτό φάνηκε και από την αντίδρασή του όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί φεύγει.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέθεσε τρεις προτάσεις, χαρακτηρίζοντας, παρά τις διαφωνίες και τις δυσκολίες τη σημερινή ημέρα ως “αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία”.

Οι προτάσεις Ιερώνυμου

Ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ DOGMA.GR

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις