Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, από τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και η οικογένειά του θα πραγματοποιήσει το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του στο Τατόι.
Το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό κύκλο στο Τατόι, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο μνημόσυνο στο Λονδίνο στις 27 Ιανουαρίου, παρουσία του βασιλιά Καρόλου, φίλων και συνεργατών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το εξωτερικό.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε σε ηλικία 83 ετών, μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Η κηδεία του έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη στις 16 Ιανουαρίου 2023, ενώ ακολούθησε η ταφή του στο Τατόι.
Ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2022 – Πηγή: φωτογραφίες: Eurokinissi
Συγκινητικές στιγμές είχαν εκτυλιχθεί και στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, λίγες ώρες πριν την κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16.1.2023 στη Μητρόπολη Αθηνών.
Συντετριμμένη η Άννα Μαρία αποχαιρετά τον σύζυγό της – Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
Αρκετοί από τους επίσημους προσκεκλημένους θυμήθηκαν στιγμές με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τις εξιστόρησαν στα μέλη της οικογένειας, λίγο πριν περάσουν στην τραπεζαρία.
Μάλιστα, κάποιοι δεν δίστασαν να δώσουν και φωτογραφίες στον Παύλο και τον Νικόλαο, από στιγμές που πέρασαν και απαθανάτισαν μαζί με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, όπως και φωτογραφίες από τους δύο γιους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, από όταν ήταν παιδιά.
Πριν την ταφή του τέως βασιλιά, έγινε τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως, στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων στο οποίο χοροστάτησε, όπως και στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμμετείχαν 12 συνοδικοί ιεράρχες.
Στο ναό μπήκαν μέσα τα μέλη της στενής οικογένειας του Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι αδελφές του Ειρήνη και Σοφία, μαζί με τον υποβασταζόμενο σύζυγό της Χουάν Κάρλος, αλλά και τα τρία της παιδιά- τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο και τις δύο κόρες της.
Ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κρατώντας τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βασίλισσα Σοφία
Παρά την αρχική απόφαση της οικογένειας να μην επιτραπεί στους πολίτες να μπουν στο χώρο του Τατοΐου, τελικά επετράπη στους συγκεντρωμένους, να μπουν πεζή, μετά την ταφή.
Η σορός του τέως βασιλιά είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τα ξημερώματα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, ενώ οι πολίτες που θέλησαν να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ήταν περισσότεροι από όσους είχε εκτιμήσει η αστυνομία, με αποτέλεσμα να δοθεί μικρή παράταση στον χρόνο παραμονής της σορού στον Άγιο Ελευθέριο.
Επιμνημόσυνη δέηση των 40 ημερών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ – Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
Η εξόδιος ακολουθία, ξεκίνησε μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι τρεις γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, μόνοι ακολούθησαν τη σορό τη πατέρα τους από το παρεκκλήσι προς την Μητρόπολη.
Σιγά σιγά άρχισαν να φτάνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου, βασιλείς και «γαλαζοαίματοι» από όλη την Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος γιος του, Παύλος, στην είσοδο της Μητρόπολης, υποδέχονταν τους «υψηλούς» καλεσμένους…
Η Άννα-Μαρία, συντετριμμένη, προσήλθε στη Μητρόπολη τελευταία και πήρε τη θέση της στο πρώτο κάθισμα της δεξιάς σειράς καθισμάτων μπροστά στο φέρετρο του νεκρού, ως είθισται. Δίπλα της, ο πρωτότοκος γιος, Παύλος, που είχε αναλάβει να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο για τον πατέρα του.
Ξεχωριστό ήταν και το στεφάνι με το οποίο αποχαιρέτισε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο η Άννα Μαρία: Ήταν φτιαγμένο από τα ίδια λευκά λουλούδια από τα οποία ήταν φτιαγμένη και η νυφική της ανθοδέσμη.
Παρευρέθηκαν 187 επίσημοι προσκεκλημένα και έντεκα εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από έντεκα κράτη της Ευρώπης.
«Μαζί με τη μητέρα μας δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, την οποία αφιέρωσες όλη σου τη ζωή. Εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, θα προσφέρουμε πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή. «Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ένας χρόνος από τον θάνατό του
