Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται η δίκη

Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται η δίκη

Μετά από δύο μήνες διακοπής, σήμερα (28.09.2022), συνεδριάζει εκ νέου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Μετά την απόρριψη του αιτήματος αναβολής που είχε καταθέσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, καταδικασμένος, σε πρώτο βαθμό, ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας. Εκκρεμεί- ωστόσο- το εάν ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής θα διορίσει συνηγόρους υπεράσπισης.

Συνολικά, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δικάζει 50 υψηλόβαθμα και μη, στελέχη της Χρυσής Αυγής, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης η οποία θα κριθεί από μηδενική βάση. Από τους συνολικά 50 καταδικασθέντες για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, οι 12 εξ αυτών είναι δυνατόν να καταδικαστούν σε υψηλότερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Πρόκειται για τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους πέντε καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, των οποίων οι ποινές κρίθηκαν χαμηλές από τον Εισαγγελέα Εφετών, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, δεν επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες, οι αρμόζουσες ποινές για τη βαρύτατα των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν. Πρακτικά, αυτό, σημαίνει ότι η έκβαση της δίκης για αυτούς είναι ανοιχτή προς όλα τα ενδεχόμενα, από την αθώωση μέχρι και την επιβολή του ανωτάτου ορίου ποινής των 15 ετών.Στην περίπτωση μάλιστα που θα υπάρξει επανάληψη της πρωτόδικης καταδίκης, εκτιμάται, από νομικούς κύκλους, πως ανοίγει ο δρόμος και για τη χρηματική αποζημίωση των προσώπων που μπήκαν στο «στόχαστρο» της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και το βιντεοληπτικό υλικό και θα καταλήξει σε νέα ετυμηγορία. Τα θύματα και οι συγγενείς τους ζητούν την επανάληψη της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι την αθώωση τους.

Οι πρώτες πάντως τρεις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο εκτυλίχθηκαν σε υψηλούς τόνους. Το “παρών” στο ακροατήριο σε κάθε μία από τρεις συνεδριάσεις έδωσε ο Γιάννης Λαγός, κάνοντας λόγο για “πολιτική δίωξη” και ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, αίτημα που απορρίφθηκε. Παρούσα σε κάθε συνεδρίαση και η Μάγδα Φύσσα, η οποία με γενναιότητα και σθένος, στέκεται απέναντι στους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του παιδιού τους.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ακόμα έξι πρωτοπαλίκαρα του ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης και καταδίκασε άλλους 43 κατηγορούμενους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση για την τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων όπως η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αξιολόγησε ότι δεκάδες άλλες επιθέσεις, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών του αναρχικού στεκιού Αντίπνοια, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τελέστηκαν στα πλαίσια δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και στα πλαίσια εντολής της ηγεσίας της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις