Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Υπόθεση Energa: “Στα μαλακά” ο Φλώρος, αθώος ο Μηλιώνης

Energa - δίκη

Με τη δικαστική απόφαση αναγνωρίστηκε οφειλή της εταιρείας Energa προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων.

Στα «μαλακά» έπεσε ο Αριστείδης Φλώρος καθώς με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδόθηκε πριν από λίγο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή για την υπόθεση της Energa – Hellas Power.

Με αυτήν την απόφαση ο Αρ. Φλώρος παραμένει ελεύθερος. Πρωτόδικα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών.

Ωστόσο, με τα όρια ποινών που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας μετά την την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου , καθώς και με την αναγνώριση 3 ελαφρυντικών (ήδη τα δυο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως) μειώθηκε η ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί, στα πέντε έτη φυλάκισης.

Με τη δικαστική απόφαση αναγνωρίστηκε οφειλή της εταιρείας Energa μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Παράλληλα το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση.

Αναλυτικά, συνολικά το δικαστήριο καταδίκασε για την υπόθεση της Energa έξι άτομα :

-Στον Άρη Φλώρο επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.

Το Δικαστήριο του αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά (δυο από τον πρώτο βαθμό) δηλαδή, ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομο βίο καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.

-Για τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της Energa, οι ποινές κυμάνθηκαν από 1-2 έτη με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος .

Τους αναγνωρίστηκαν-κατά περίσταση- τα ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Αθωώθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος

Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις