Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ύστατη μάχη για να μην «κοκκινίσουν» Αττική – Θεσσαλονίκη και να αποφύγουμε το ολικό lockdown

Ύστατη μάχη για να μην «κοκκινίσουν» Αττική – Θεσσαλονίκη και να αποφύγουμε το ολικό lockdown

Μάχη με το χρόνο και τα… κρούσματα, που καθημερινά αυξάνονται και στόχος πλέον είναι να μην παγιωθούν σε περισσότερα από 1.000 την ημέρα. Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 05:00 φαίνεται να είναι το τελευταίο χαρτί πριν το γενικό lockdown.

Να μη φτάσουν Αττική και Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» και να μην παγιωθούν τα ημερήσια κρούσματα σε αριθμό μεγαλύτερο των 1.000 επιδιώκει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που λαμβάνει και θα ισχύσουν από αύριο (24.10.2020). Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας και η καθολική χρήση μάσκας – δηλαδή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – θα εφαρμοστούν σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί ή κόκκινο συναγερμό, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετές παραβάσεις και ως προς το ωράριο λειτουργίας και ως προς το συγχρωτισμό και τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής. Θα αξιολογείται, επίσης, σε τακτική βάση – σχεδόν καθημερινή – ο χάρτης επικινδυνότητας, καθώς από αυτόν εξαρτάται η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων σε κάθε περιφέρεια ή περιφερειακή ενότητα.

Click4more Κορονοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα έφεραν νέα μέτρα – Το μεγάλο στοίχημα για την αποφυγή του lockdown

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα μέτρα που ισχύουν είναι προκαθορισμένα και οριζόντια για κάθε επίπεδο συναγερμού, ενώ έως αύριο Σάββατο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο χάρτη και κάποιες περιφέρειες ίσως περάσουν στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν μίλησε μόνο για δύσκολη κατάσταση στην πόλη και τα περίχωρά της, αλλά για ολόκληρη τη Μακεδονία κι έκανε ειδική αναφορά στις Σέρρες, όπου, όπως είπε, η έξαρση του ιού είναι εξαιρετικά επιθετική.

Επίσης, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, η κυβέρνηση εστιάζει στους νέους, καθώς τα στοιχεία για τα κρούσματα δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ο λόγος είναι ασφαλώς η χαλάρωση και ο συγχρωτισμός που παρατηρούνται σε πλατείες και κέντρα διασκέδασης και γι’ αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Click4more Κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – “Εξαιρετικά επιθετική η έξαρση στις Σέρρες”

Αντίστοιχα, επισημαίνεται πως τα σχολεία και τα Μέσα Μεταφοράς δεν συνιστούν εστίες διασποράς του ιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στα μεν σχολεία δεν εντοπίζονται κρούσματα από μαθητή σε μαθητή, αλλά όλα είναι «εξωτερικά», με την έννοια ότι μεταφέρονται από εκπαιδευτικούς ή μαθητές που έχουν κολλήσει τον ιό εκτός σχολείου. Στα δε Μέσα Μεταφοράς τα δειγματοληπτικά τεστ των τελευταίων ημερών σε σταθμούς του Μετρό στην Αθήνα έδειξαν ότι το ποσοστό θετικότητας είναι εξαιρετικά μικρό και πάλι εξίσου χαμηλός ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων – οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ασυμπτωματικοί.

Σημειώνεται δε ότι για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα απέκλεισε ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, αλλά ο κόκκινος συναγερμός στον οποίο ήδη βρίσκονται Κοζάνη και Καστοριά κι ενδεχομένως σύντομα και άλλες περιοχές ισοδυναμεί με τοπικό lockdown. Τούτο εξηγεί και γιατί στην κυβέρνηση απεύχονται να «κοκκινίσουν» στο χάρτη Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις