Site icon NewsIT

“Πόρτα” Τραμπ στον Ερντογάν – Μόνον ανεπίσημη συνάντηση σε… ιταλικό εστιατόριο

23.09.2019 | 20:21
Τραμπ - Ερντογάν

Γιατί "στράβωσε" με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ντόναλντ Τραμπ - Πιθανότεροι λόγοι οι ρωσικοί πύραυλοι S400, αλλά και η κατάσταση στην Συρία.

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθεται η τουρκική αποστολή στις ΗΠΑ, καθώς κατά τα φαινόμενα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμα των επίσημων συναντήσεων που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την είδηση ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μουράτ Γετκίν, που έγραψε: «Όταν χθες το βράδυ διαφάνηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα δει επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μόνη ελπίδα για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τού απέμεινε ένα γεύμα που θα παρατεθεί στις 25 Σεπτεμβρίου».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open Μαρία Ζαχαράκη, το περισσότερο που μπορεί να “ελπίζει” ο Ερντογάν, είναι ένα ανεπίσημο τετ α τετ με τον Τραμπ στο ιταλικό εστιατόριο “Cipriani”, πριν από το γεύμα που παραθέτει στους δύο ηγέτες το Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Μαρίας Ζαχαράκη, ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πιθανώς το θέμα των S-400.

Δε είναι άλλωστε άσχετη η συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που φέρεται να μετέφερε στον Πρόεδρο της Τουρκίας πως αν θέσει σε αχρηστία τους ρωσικούς πυραύλους που ήδη έχει προμηθευτεί, τότε μπορεί να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που παρουσίασε στο ίδιο δελτίο ο Μιχάλης Ιγνατίου, η αιτία της δυσαρέσκειας του Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν είναι οι δηλώσεις του για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας πολλών χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Συρίας, καθώς η Αμερικανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να “πουλήσει” τους Κούρδους συμμάχους της στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Υπενθυμίζεται πως οι εξοπλισμένοι με αμερικανικά όπλα Κούρδοι που ζουν στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, έχουν χαρακτηριστεί από τον Ερντογάν ως “τρομοκράτες”, θέση που δεν βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ.

Δείτε τι είπαν στο δελτίο ειδήσεων του Open η Μαρία ζαχαράκη και ο Μιχάλης Ιγνατίου:

 

 

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version