Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Βρετανία: Στέρτζον προτρέπει τον Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών

Βρετανία: Στέρτζον προτρέπει τον Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών

Το Brexit έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο στη Βρετανία. Η Νίκολα Στέρτζον κινείται στη γραμμή του Μπορις Τζόνσον και ζητά και αυτή από τον Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών.

H Νίκολα Στέρτζον,  αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) όπως αναφέρουν οι πληροφορίες φέρεται να προέτρεψε τον επικεφαλής των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία ύστερα από μυστική συνάντηση που είχαν . Την είδηση αποκάλυψε η εφημερίδα The Sun την Πέμπτη (24.10.2019).

Η Στέρτζον και ο Ίαν Μπλάκφορντ, κορυφαίο στέλεχος του SNP, συναντήθηκαν με τον Κόρμπιν και του ζήτησαν «να τους υποστηρίξει» τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο τη 12η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται βουλευτή των Εργατικών.

«Δεν πιστεύω ότι τους έδωσε απάντηση», διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σαν.

Πρόωρες εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου έχει ζητήσει και πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις ΤζόνσονΜάλιστα σε επιστολή του προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ο Τζόνσον αναφέρει ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως παράλληλα οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το αίτημά του για εκλογές τον Δεκέμβριο.

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόνσον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, μόλις μια εβδομάδα πριν από την τελική ημερομηνία για το Brexit και ενώ οι Βρυξέλλες φαίνεται πως θα δώσουν την αναβολή που ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θέλει, αλλά αναγκάστηκε να ζητήσει.

Για το επιτελείο του, οι εκλογές θεωρούνται ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο αφού το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ψήφισε μεν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit αλλά λίγα λεπτά αργότερα απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος του στις 31 Οκτωβρίου.

Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στην επιστολή του προς τον Κόρμπιν, που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Τζόνσον είπε ότι θα δοθεί χρόνος από τώρα μέχρι και την 6η Νοεμβρίου για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης (WAB). “Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Brexit πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου”,

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις