Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Απαγορεύθηκε η είσοδος Σέρβου δημοσιογράφου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Απαγορεύθηκε η είσοδος Σέρβου δημοσιογράφου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο αρχισυντάκτης της σερβικής διαδικτυακής πύλης ερευνητικής δημοσιογραφίας «KRIK» Στέβαν Ντοϊτσίνοβιτς απελάθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς να του δοθεί καμία εξήγηση.

Ο Ντοϊτσίνοβιτς έφτασε χθες (σ.σ. 17.12.2019) βράδυ, με πτήση από το Βελιγράδι, στο ‘Αμπου Ντάμπι όπου έπρεπε να συμμετάσχει σε ημερίδα του ΟΗΕ για το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά και την διαφθορά στα τελωνεία. Οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου του ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην χώρα και, αφού τον φωτογράφισαν και του πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα, τον έθεσαν υπό κράτηση. Σήμερα το πρωί του ανακοινώθηκε ότι απελαύνεται και οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στο αεροπλάνο που θα πετούσε για το Βελιγράδι.

Στην ιστοσελίδα της «KRIK» δημοσιεύεται δήλωση του Ντοϊτσίνοβιτς ο οποίος ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου στο ‘Αμπου Ντάμπι δεν του ανακοίνωσαν τον λόγο που απελαύνεται, παρά μόνο του ανέφεραν, ανεπίσημα, ότι βρίσκεται σε κάποια «μαύρη λίστα» την οποία δεν εξέδωσαν τα ΗΑΕ, αλλά κάποια άλλη χώρα.

Η Ένωση Δημοσιογράφων Σερβίας (UNS) καταδίκασε την απέλαση του Ντοϊτσίνοβιτς και κάλεσε το ΥΠΕΞ της Σερβίας να ζητήσει εξηγήσεις από τα ΗΑΕ. Η ομάδα των δημοσιογράφων της «KRIK» ερευνά υποθέσεις διαφθοράς στην Σερβία και τις σχέσεις της εξουσίας με το οργανωμένο έγκλημα, παρουσιάζοντας στοιχεία και μαρτυρίες.

Ο Στέβαν Ντοϊτσίνοβιτς το 2015 συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας και απελάθηκε ενώ αργότερα ενημερώθηκε γραπτώς με επιστολή που έλαβε από την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ρωσία μέχρι το 2020 διότι κρίθηκε «επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και την δημόσια υγεία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις