Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ανακαλεί τον πρέσβη της στη Γερμανία η Τουρκία! “Πόλεμος” για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Οργή της Άγκυρας μετά την απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς
– H Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο
– Ερντογάν: Το γερμανικό ψήφισμα θα πλήξει τις σχέσεις μας!
– Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ένα “ρατσιστικό αρμενικό λόμπι” ευθύνεται για την “λανθασμένη” απόφαση
– Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία ως δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων
– “Ιστορικό λάθος” χαρακτήρισε την απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης – Η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, είπε
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μόνο λίγη ώρα μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής να εγκρίνει την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται “γενοκτονία” οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις, η Τουρκία αντέδρασε και μάλιστα κηρύσσοντας “διπλωματικό πόλεμο” στο Βερολίνο. Επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ, το Russia Today μεταδίδει ότι η Άγκυρα έδωσε εντολή στον πρέσβη της στο Βερολίνο Huseyin Avni Karslioglu να εγκαταλείψει τη Γερμανία!

Το ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους πέρασε σχεδόν ομόφωνα από την γερμανική Βουλή, απουσία (πάντως) της Άνγκελα Μέρκελ, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (της καγκελαρίου και του αντικαγκελάριου δηλαδή) καθώς επίσης και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φραντς Βάλτερ Στάινμαγερ. Μόνο ένας βουλευτής καταψήφισε και άλλος ένας ήταν απών. Το συγκεκριμένο ψήφισμα είχε την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν ο οποίος ήταν εξοργισμένος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις του από το Ναϊρόμπι όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει πολύ σοβαρά την απάντησή της. Από την πλευρά της, η Μέρκελ στην πρώτη της αντίδραση δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Μέλη της αρμένικης κοινότητας στη Γερμανία με πλακάτ μέσα στη Βουλή ευχαριστούν για την αναγνώριση της γενοκτονίας - Φωτογραφία Reuters

Οργή από την Τουρκία

Ιστορικό λάθος” και “άκυρο και κενό περιεχομένου” χαρακτήρισε την απόφαση της γερμανικής Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς. “Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος“, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κουρτουλμούς, προσθέτοντας πως “για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου“.

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου “δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων” που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται “γενοκτονία” έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Η γενοκτονία των Αρμενίων

Ως γενοκτονία των Αρμενίων  αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96), ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε