Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

BTS: Συγγνώμη ραδιοφωνικού σταθμού για ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του διάσημου συγκροτήματος

BTS: Συγγνώμη ραδιοφωνικού σταθμού για ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του διάσημου συγκροτήματος
ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα σχόλια παραγωγού του για τους BTS υποχρέωσαν ραδιοφωνικό σταθμό της Βαυαρίας να απολογηθεί δημόσια. Ο παρουσιαστής σύγκρινε το δημοφιλές συγκρότημα της Κ-pop με τον κορονoϊό!

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το επίμαχο σχόλιο για τους BTS ο βαυαρικός ραδιοφωνικός σταθμός εξήγησε ότι «η επιλογή των λέξεων του παρουσιαστή ξεπέρασε τα όρια, αλλά δεν είχε πρόθεση να πληγώσει τα αισθήματα των θαυμαστών του συγκροτήματος».

Η επίσημη απολογία ήρθε όταν εκατοντάδες οπαδοί των BTS κατηγόρησαν τον ραδιοφωνικό παραγωγό του Bayern 3, τον Ματίας Μάτουσικ για ρατσισμό για τα σχόλιά του για τη διασκευή από το επταμελές συγκρότημα από τη Νότια Κορέα του τραγουδιού «Fix You» των Coldplay χρησιμοποιώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα hashtags # Bayern3Racist, # Bayern3Apologize και # RassismusBeiBayern3 που μεταφράζεται ως «ρατσισμός στο Bayern3».

Οι έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν σε ζωντανή εκπομπή ο Μάτουσικ αποκάλεσε τη διασκευή του «Fix You» από τους BTS «βλασφημία» και σύγκρινε το συγκρότημα με τον COVID19, χαρακτηρίζοντάς το «άθλιο ιό για τον οποίο ευτυχώς θα υπάρξει επίσης σύντομα εμβόλιο».

Ο παρουσιαστής έκανε ακόμη πιο αιχμηρό σχόλιο προσπαθώντας να ανατρέψει τα όσα είπε:

«Δεν έχω τίποτα εναντίον της Νότιας Κορέας, δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε για ξενοφοβία μόνο επειδή αυτό το συγκρότημα είναι από τη Νότια Κορέα… Έχω αυτοκίνητο από τη Νότια Κορέα. Έχω το πιο ωραίο αυτοκίνητο…».

«Ο ρατσισμός δεν είναι επιλογή» έγραψε ένας χρήστης σε tweet στα αγγλικά, γερμανικά, κορεατικά και ισπανικά.

Στη συνέχεια, είπε ότι για να επανορθώσουν για τη διασκευή οι BTS «θα κάνουν διακοπές στη Βόρεια Κορέα για τα επόμενα 20 χρόνια».

BTS: Μισή συγγνώμη…

Αμέσως μετά τις οργισμένες αντιδράσεις ο Bayern 3 δημοσίευσε μία ανακοίνωση που ανέφερε ότι ο Μάτουσικ έχει την τάση να «εκφράζει τη γνώμη του καθαρά, ανοιχτά και χωρίς ωραιοποιήσεις» και ότι αυτό είναι το «σήμα κατατεθέν» του προγράμματος, λέγοντας ότι ενώ η υπερβολική φρασεολογία του «πλήγωσε τα συναισθήματα πολλών θαυμαστών των BTS» δεν ήταν η πρόθεσή του.

«Αυτή είναι η προσωπική του γνώμη, ανεξάρτητα από την προέλευση και το πολιτιστικό υπόβαθρο της μπάντας» ανέφερε η αρχική ανακοίνωση και επισήμανε ότι ο Μάτουσικ συμμετείχε σε προγράμματα βοήθειας σε προσφύγων και αντιτάχθηκε στον δεξιό εξτρεμισμό.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την ανακοίνωση του γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού, χρησιμοποιώντας το hashtag #RacismIsNotAnOpinion (Ο Ρατσισμός δεν είναι Άποψη) και τόνισαν ότι με την απολογία το βάρος μετατίθεται στους θαυμαστές και όχι στα ίδια τα σχόλια του Μάτουσικ.

Αργότερα τόσο ο Ματίας Μάτουσικ, όσο και ο Bayern 3 εξέδωσαν νέες ανακοινώσεις απολογίας που δημοσιεύθηκαν στα αγγλικά και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού.

«Έχω σκεφτεί πάρα πολύ τις τελευταίες ώρες και καταλαβαίνω και αποδέχομαι ότι τα λόγια μου προσβάλλουν πολλούς από εσάς, ειδικά την ασιατική κοινότητα. Αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου, αλλά συνειδητοποιώ ότι, τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι μόνο το πώς γίνονται αντιληπτές οι λέξεις – όχι το ποια ήταν η πρόθεσή τους» ανέφερε ο Μάτουσικ στη ανακοίνωση.

Ο Bayern 3 αναφέρει στη δεύτερη ανακοίνωσή του ότι επιλύει το ζήτημα τόσο με τον Μάτουσικ όσο και με την ομάδα, προκειμένου να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. «Η Bayern 3 επίσης αποστασιοποιείται ρητά και αποφασιστικά από κάθε μορφή ρατσισμού, αποκλεισμού και διακρίσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

BTS: Το μεγαλύτερο boy band στον πλανήτη

Οι BTS, οι οποίοι έκαναν ντεμπούτο το 2013, έγιναν το μεγαλύτερο boy band στον κόσμο, οι συναυλίες τους σε στάδια συγκέντρωναν ρεκόρ θεατών και φέτος απηύθυναν μήνυμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το επταμελές συγκρότημα αποτελούμενο από τους RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V και Jungkook δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αποδέκτης ρατσιστικών και ξενοφοβικών σχολίων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το 2019, ο τηλεοπτικός σταθμός Nine Network στην Αυστραλία ζήτησε συγγνώμη μετά από ρατσιστικά σχόλια σχετικά με το συγκρότημα. Στις αρχές του 2020, ο Αμερικανός παρουσιαστής Χάουαρντ Στερν επέκρινε τα σχόλια το μέλος του προσωπικού της εκπομπής του “The Howard Stern Show”, Σαλβατόρε Σαλ Γκοβερνάλε ισχυρίστηκε ότι τα μέλη των BTS μετέφεραν τον κορονοϊό, όταν φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή.

Τα τραγούδια των BTS προβάλλουν κοινωνικά ζητήματα και μηνύματα. Το συγκρότημα είναι γνωστό για την ενεργή του επικοινωνία με τις θαυμάστριες και θαυμαστές τους – γνωστούς ως ARMY – μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι BTS έχουν πάνω από 33,1 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter.

Οι αντιδράσεις στα σχόλια του ραδιοφωνικού σταθμού δεν προήλθαν μόνο από τη Νότια Κορέα, με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Γερμανία και σε άλλες να τα καταδικάζουν αμέσως.

«Ξέρω ποιον ραδιοφωνικό σταθμό δεν θα ακούω πλέον, αντίο @ Bayern3», έγραψε ο χρήστης @fairesvmns σε μια ανάρτηση που περιείχε ηχητικό με τα σχόλια του Μάτουσικ. «Δεν χρειάζομαι πραγματικά ρατσισμό αυτού του σχήματος και μορφής το 2021».

Πολλοί Νοτιοκορεάτες που ζουν στο εξωτερικό εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα σχόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν βία εναντίον Ασιατών, που είναι ήδη σε έξαρση σε πολλά μέρη.

«Δεν πρόκειται μόνο για τους #BTS, αλλά για τόσους πολλούς Ασιάτες που αντιμετωπίζουν ακραίο ρατσισμό, ιδίως λόγω πανδημίας», ανέφερε σε tweet ο Hansl Chang, Νοτιοκορεάτης που ζει στη Γερμανία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις