Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Charlie Hebdo: Η ιστορική σύσκεψη του 2006! ΒΙΝΤΕΟ

Charlie Hebdo: Η ιστορική σύσκεψη του 2006! ΒΙΝΤΕΟ

Φεβρουάριος του 2006. Οι συντάκτες του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo κάνουν σύσκεψη για να πάρουν μια απόφαση ζωής και θανάτου. Μάλλον θανάτου. Η σύσκεψη για το αν θα μπει στο εξώφυλλο του περιοδικού ένα σατιρικό σκίτσο με τον Μωάμεθ είναι εκείνη που 9 χρόνια αργότερα θα τους κοστίσει την ίδια τους την ζωή.

Οι New York Times βρέθηκαν τότε στην ιστορική και προφητική εκείνη σύσκεψη αφού έκαναν τότε ένα ντοκιμαντέρ για τον Ζαν Καμπί γνωστό ως Cabu, έναν από τους πιο διάσημους καρτουνίστες της Γαλλίας.

Περπάτησαν μαζί τους ως το περιοδικό, μπήκαν στο κτίριο και κάθισαν μαζί τους στο τραπέζι των συσκέψεων και τους άκουσαν όλους να συζητούν και να αποφασίζουν για το εξώφυλλο.

Charlie Hebdo, Before the Massacre from The New York Times – Video on Vimeo.

Το σκίτσο στο εξώφυλλο ήταν του Cabu και αποδείχθηκε ένα από τα πιο δημοφιλή εξώφυλλα στην ιστορία του περιοδικού. Mάλιστα στο βίντεο βλέπει κανείς τον Cabu την ώρα της δημιουργίας αυτού του ιστορικού εξωφύλλου.

Αυτό και άλλα πολλά όπλισαν το χέρι των φανατικών και 9 χρόνια αργότερα οι αδερφοί Κουασί έμπαιναν στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και εκτελούσαν 10 δημοσιογράφους και σκιτσογράφους. Ανάμεσα στους νεκρούς και οι τρείς άνθρωποι που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ: ο Cabu, ο Τignous και το Georges Wolinski.

Ο Cabu δεν ήταν μόνο ένας απίστευτα ταλαντούχος άνθρωπος. Ηταν και ένας άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα. Με το κούρεμα που θυμιζε την Ζαν Ντ΄Αρκ και τα γυαλιά τύπου Τζων Λέννον, ήταν από μόνος του ένα καρτούν.

Ηταν πολύ γλυκός, άλλωστε είχε κάποτε μια από τις πιο δημοφιλείς παιδικές εκπομπές στην γαλλική τηλεόραση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Cabu που υπερασπιζόταν πάντα τους αδικημένους ήθελε να συμπαρασταθεί στους σκιτσογράφους της Δανίας. Η εφημερίδα Jyllands-Posten είχε δημοσιεύσει 12 σκίτσα τα οποία είχαν θεωρήσει βλάσφημα πολλοί από τους φανατικούς ισλαμιστές.

Πολλές κυβερνήσεις στον αραβικό κόσμο εξέδωσαν επίσημη διαμαρτυρία, έγιναν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και σε αυτές πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το περιοδικό Charlie Hebdo είχε αποφασίσει τότε να επανεκδώσει όλα τα σκίτσα των Δανών σε ένδειξη συμπαράστασης στο τεύχος του Φεβρουαρίου του 2006.

Την ώρα που η κάμερα έγραφε την σύσκεψη προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο τηλεοπτικό συνεργείο το εξαιρετικό κλίμα που επικρατούσε, το δημιουργικό κλίμα που οδήγησε στην δημιουργία του ιστορικού εξωφύλλου από τον Cabu.

Με το που δημοσιεύθηκε το εξώφυλλο οι αρχές πρόσφεραν αστυνομική προστασία στον Cabu. Για τα επόμενα 9 χρόνια ο ίδιος δεν άλλαξε καθόλου. Ωστόσο, άλλαξαν προς το χειρότερο οι διώκτες του οι οποίοι απέναντι στην πένα του σήκωσαν το όπλο και του στέρησαν την ζωή…

πηγη: New York Times

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε