Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

F-35 στην Ελλάδα: Τα «μηνύματα» της Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Άγκυρα για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών

F-35 στην Ελλάδα: Τα «μηνύματα» της Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Άγκυρα για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πολύ σημαντική εξέλιξη με γεωπολιτικές προεκτάσεις κι όχι μόνον θεωρείται το “πράσινο φως”, που άναψαν οι ΗΠΑ για την απόκτηση από την Ελλάδα των F-35. Η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν βρίσκει τη χώρα μας σε προεκλογική περίοδο και την Τουρκία να παραμένει τελικά στον αστερισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεκλέγεται πρόεδρος της Τουρκίας και την Ελλάδα να διανύει δεύτερη προεκλογική περίοδο, η έγκριση της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στη χώρα μας, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σε Άγκυρα και Αθήνα.

Η τέταρτη υπογραφή που απαιτείται για να σφραγιστεί η αγορά τους μπήκε απόψε (01.06.2023) και πλέον αναμένεται η τυπική και επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Σε πολιτικό επίπεδο, η νέα σημαντική ενίσχυση της εθνικής άμυνας με ό,τι πιο τεχνολογικά προηγμένο πετά στους ουρανούς, ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πολιτική που αυτός ακολούθησε και που υπόσχεται να εφαρμόσει στην περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Παράλληλα, η κίνηση του Λευκού Οίκου τη δεδομένη χρονική στιγμή να «ψηφίσει» Ελλάδα την επαύριο της νίκης Ερντογάν στην Τουρκία, δείχνει πόση σημασία αποδίδουν οι ΗΠΑ στην ενίσχυση της σχέσης τους με την Αθήνα.

F-35 στην Ελλάδα: Τα πρόσωπα – “κλειδιά” του αμερικανικού Κογκρέσου

Την 1η Ιουνίου, ως γνωστόν, ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζίμι Ρις, υπέγραψε την έγκριση πώλησης των F-35.

Πλέον, με τη συναίνεση του κ. Ρις, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και τις τέσσερες υπογραφές που χρειάζεται, γεγονός που σημαίνει ότι το State Department (σ.σ. Υπουργείο Εξωτερικών) μπορεί να στείλει την επιστολή που χρειάζεται για την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.

Από την πλευρά του Κογκρέσου, καθοριστικό ρόλο παίζουν στην ουσία οι τέσσερις νομοθέτες που διοικούν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αντίστοιχα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τους:

• Μάικ Μακόλ, Ρεπουμπλικάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

• Γκρέγκορι Μικς, Δημοκρατικός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

• Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

• Τζιμ Ρις, Ρεπουμπλικάνος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

Η “προφητεία” του φιλέλληνα Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και γνωστός υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μία διαφορετική στάση, προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή.

“Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για τη διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται…”, είχε… προφητέψει για την πώληση των F-35. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις