Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Moskva: Οι Ρώσοι απομάκρυναν κρυφά τους νεκρούς από τη ναυαρχίδα που βύθισαν οι Ουκρανοί

Moskva: Οι Ρώσοι απομάκρυναν κρυφά τους νεκρούς από τη ναυαρχίδα  που βύθισαν οι Ουκρανοί

Για «μυστική ρωσική επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών από το Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που βούλιαξαν οι Ουκρανοί», γράφει η Daily Mail. Στη μακάβρια επιχείρηση που ξεκίνησε τέλη Απριλίου, έλαβαν μέρος επτά πλοία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, που επικαλείται ουκρανικές πηγές, οι Ρώσοι «πήραν τα πτώματα (σ.σ. από το Moskva), αφαίρεσαν όλο τον εξοπλισμό που ήταν διαβαθμισμένος και καθάρισαν αυτό το καταδρομικό».

Ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, εκπρόσωπος της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας του Κιέβου, τόνισε ότι οι Ρώσοι «πήραν από το Moskva ό,τι δεν έπρεπε να πέσει στα χέρια μιας τρίτης χώρας».

Η μακάβρια επιχείρηση για την απομάκρυνση των νεκρών από το Moskva, άρχισε αμέσως μετά τη βύθιση του καταδρομικού και διήρκεσε δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή επτά πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε στις 14 Απριλίου από χτύπημα ουκρανικού πυραύλου Neptune.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τον τεράστιο αριθμό των νεκρών, μέχρι στιγμής παραδέχεται μόνο ένα θύμα από το ντροπιαστικό πλήγμα που γκρέμισε το γόητρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία 

Η πληροφορία έρχεται εν μέσω ενός νέου ισχυρισμού ότι νεαροί ναυτικοί του Moskva «αφέθηκαν να πνιγούν», ενώ «οι αξιωματικοί εγκατέλειψαν το πλοίο σαν αρουραίοι».

Ο χρήστης του Telegram με την ονομασία Ishi Svoikh πρόσθεσε: «Είναι εντελώς ασαφές τι συνέβη με τα πτώματα στη συνέχεια».

Το Moskva είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αναφερθείσα μακάβρια επιχείρηση για την ανάκτηση των νεκρών πραγματοποιήθηκε εν μέσω της αυξανόμενης οργής από τους συγγενείς του πληρώματος, καθώς κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από τις ρωσικές αρχές σχετικά με την τύχη πολλών ναυτικών, μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν στρατεύσιμοι.

Ένας πατέρας που ηγείται της προσπάθειας να διαφωτιστούν όσα διαδραματίστηκαν στο Moskva, ο Ντμίτρι Σκρέμπετς, 43 ετών, είπε: «Δεν υπήρξαν προσπάθειες διάσωσης. Οι αξιωματικοί έφυγαν από το πλοίο σαν αρουραίοι, οι ναύτες εγκαταλείφθηκαν».

Ανέφερε ακόμη ότι έχει δώσει όρκο: «Ο Πούτιν θα απαντήσει προσωπικά. Έχει συνηθίσει να λέει ψέματα ».

Ο Σκρέμπετς έχασε τον γιο του Γιέγκορ, 20 ετών, κατά τη βύθιση.

«Θέλετε να μάθετε γιατί δεν υπήρχαν βαριά τραυματισμένοι επιζώντες από το Moskva; Επειδή τους βύθισαν μαζί με το καταδρομικό. Δεν μπορούσαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο στη Σεβαστούπολη, γιατί όλοι θα καταλάβαιναν τι συνέβη, έτσι μέσα στη νύχτα από τις 13 έως τις 14 Απριλίου το τράβηξαν νοτιότερα και το βύθισαν. Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια. Η τρομακτική, απαίσια αλήθεια, και θα την αποδείξω. Θα περάσει καιρός, αλλά θα το αποδείξω. Κοιτάξτε τα απαίσια θηρία που έχουμε ως αρχές μας», ανέφερε ο πατέρας του ναύτη που χάθηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

Επιβεβαίωσε ότι ο γιος του ήταν στρατεύσιμος που δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο κατάταξης στο ναυτικό, όπως πολλοί άλλοι στο σκάφος.

«Ο πόνος είναι ασταμάτητος», είπε.

«Αν ο Γιέγκορ είχε υπογράψει συμβόλαιο, θα ήμουν ήσυχος, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι ήταν εκπαιδευμένος και έτοιμος για πόλεμο, αλλά δεν το έκανε, και υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν αυτόν. Οι συνθήκες του θανάτου τους είναι φρικτές, τους πρόδωσαν και τους άφησαν να πεθάνουν. Και τώρα οι ανώτατοι στρατιωτικοί πρέπει να απολυθούν. Θα έρθει η ώρα και θα δημοσιεύσω μια μεγάλη έρευνα για το τι συνέβη. Μπορώ να πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: Οι υψηλόβαθμοί είναι ένοχοι για την απώλεια του Moskva. Υπάρχει προδοσία και προχειρότητα εκεί. Θα πω περισσότερα για αυτό αργότερα, αν ζήσουμε να το δούμε…».

με πληροφορίες από OnAlert

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις