Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Νεα Υόρκη: Το συγκλονιστικό βίντεο του πνιγμού

Νεα Υόρκη: Το συγκλονιστικό βίντεο του πνιγμού

Μετά τον Darren Wilson, ούτε ο αστυνομικός που έπνιξε τον Αφροαμερικανό Eric Garner πρόκειται να καταδικαστεί για την πράξη του που οδήγησε στον θάνατο ενός πολίτη.

Η απόφαση έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στην Times Square της Νέας Υόρκης, όπου συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους.

Οι ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδηλώσεις άρχισαν την Τετάρτη το βράδυ σε όλο το Μανχάταν, σε περιοχές όπως το Γκραντ Σέντραλ Τέρμιναλ, η Τάιμς Σκουέρ και κοντά στο Ροκφέλερ Σέντερ, αφού το σώμα των ενόρκων αποφάσισε να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης πως έγιναν 30 συλλήψεις, όμως στη διάρκεια της νύκτας αρνήθηκε να επικαιροποιήσει τον αριθμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως ερευνά αν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του θύματος, του 43χρονου πατέρα έξι παιδιών Έρικ Γκάρνερ.

Ο Γκάρνερ φέρεται ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα σε πεζοδρόμιο, όταν ο Πανταλέο του έκανε από πίσω τη λαβή στραγγαλισμού και τον έριξε στο έδαφος με τη βοήθεια και άλλων αστυνομικών. Η αστυνομία υποστήριξε πως είχε αντισταθεί στη σύλληψη.

Ο ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Γκάρνερ ασκώντας πίεση στο λαιμό και το στήθος του και χαρακτήρισε το θάνατό του ανθρωποκτονία, προσθέτοντας πως το άσθμα από το οποίο έπασχε και η παχυσαρκία του συνέβαλαν στο θάνατό του.

Το επεισόδιο στο Στάτεν Άιλαντ καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο διαδόθηκε στο Ίντερνετ και πυροδότησε μια συζήτηση για τη βία που ασκεί η αμερικανική αστυνομία, ιδιαίτερα εναντίον μειονοτήτων.

Το βίντεο δείχνει τον Γκάρνερ να μιλάει στους αστυνομικούς λέγοντας, “Παρακαλώ αφήστε με ήσυχο”, πριν ο Πανταλέο του κάνει τη λαβή στραγγαλισμού. Ενώ οι αστυνομικοί τον κρατούν στο έδαφος, ο Γκάρνερ τους παρακαλεί λέγοντας επανειλημμένα, “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και το βίντεο τράβηξε γρήγορα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, προκαλώντας τον θυμό τους.

Στο βίντεο ακούγεται ο 43χρονος ασθματικός Eric Garner να φωνάζει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει και παρ’ όλα αυτά ο αστυφύλακας Daniel Pantaleo συνέχιζε να του κάνει κεφαλοκλείδωμα, στερώντας του τελικά τη ζωή.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Garner Jonathon Moore ανέφερε πως έμεινε έκπληκτος, ενώ η κόρη του αδικοχαμένου εξέφρασε την οργή της.

“Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε το πιο φρικτό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε έναν άλλο άνθρωπο. Απλά δεν είναι σωστό”, σημείωσε η κόρη του 43χρονου.

Ο αστυνομικός από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας τη λύπη του για το περιστατικό, τονίζοντας ότι προσεύχεται για την οικογένειά του.

“Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μου να βλάψω κάποιον και νιώθω πολύ άσχημα για τον θάνατό του. Έγινα αστυνομικός για να βοηθώ και να προστατεύω αυτούς που δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ δήλωσε προς δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εξετάζει ήδη τις συνθήκες των πυροβολισμών στο Μιζούρι, θα εξετάσει επίσης την υπόθεση του Γκάρνερ, καθώς και την τοπική έρευνα που έγινε γι’ αυτή.

Οι λαβές στραγγαλισμού απαγορεύονται από τον κανονισμό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, αλλά το συνδικάτο της δημοτικής αστυνομίας ανακοίνωσε πως οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τον Γκάρνερ ενήργησαν μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

Ο 35χρονος Κέιχα Σουλέι οδηγούσε το ταξί του στο Μπρόντγουεϊ όταν οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία και είπε πως δεν τον νοιάζει η καθυστέρηση.

“Κάποια στιγμή πρέπει να ορθώνεις το ανάστημά σου”, δήλωσε.

Εκατοντάδες διαδηλωτών έκαναν επίσης πορείες σε άλλες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και το Όκλαντ στην Καλιφόρνια.

Στο Στάτεν Άιλαντ, κοντά στον τόπο όπου ο Γκάρνερ άφησε την τελευταία του πνοή, ο 40χρονος μαύρος τραπεζικός Ντάνιελ Σκέλτον διαμαρτυρόταν: “Η ζωή ενός μαύρου απλώς δεν έχει σημασία σ’ αυτή τη χώρα”.

Ο πατριός του Γκάρνερ, ο Μπέντζαμιν Καρ, ο οποίος βρισκόταν επίσης εκεί, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: “Δεν θέλουμε Φέργκιουσον εδώ”, είπε. “Το μόνο που θέλουμε είναι ειρήνη”.

Ο Πανταλέο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γκάρνερ με δήλωση στην οποία τόνισε πως “ουδέποτε ήταν πρόθεσή μου να βλάψω οποιονδήποτε και αισθάνομαι πολύ άσχημα για τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ”.

Ωστόσο η χήρα του θύματος, η Ίσοου Γκάρνερ, είπε σε συνέντευξη Τύπου: “Τίποτε, ούτε ο ίδιος ούτε οι προσευχές του ούτε ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να με κάνει να αισθανθώ διαφορετικά. Όχι, δεν δέχομαι τη συγγνώμη του”.

Πηγή:
BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε