Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παρέμβαση Ομπάμα στη Μέρκελ: Συνεργαστείτε με τον Τσίπρα!

Παρέμβαση Ομπάμα στη Μέρκελ: Συνεργαστείτε με τον Τσίπρα!

Μπορεί σήμερα (25.04.2016) να είναι προγραμματισμένη η μίνι Σύνοδος Κορυφής στο Ανόβερο με τη συμμετοχή και του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ήδη μια πρώτη συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα και τη συνεργασία Ευρώπης – ΔΝΤ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται από την Κυριακή στο Ανόβερο, στο πλαίσιο της τελευταίας επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο UPI, έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ και το θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβλέπει στην αξιολόγηση της Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρουν έναν τρόπο για να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, στο κείμενο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου που απομαγνητοφώνησε ο Λευκός Οίκος δεν καταγράφεται η παραπάνω αναφορά. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «στη διμερή συνάντηση μας συζητήσαμε τη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας των ΗΠΑ». Τόνισε δε ότι η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της συστοιχίας των πιεστικών προκλήσεων – είτε της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης, είτε της προσφυγικής κρίσης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος αποθέωσε την Άνγκελα Μέρκελ κυρίως για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση, λέγοντας πως η καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Ο Ομπάμα παραμένει στο Ανόβερο καθώς σήμερα Δευτέρα (25.04.2016) θα συμμετάσχει σε μια…. μίνι Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ – Ε.Ε. στην οποία εκτός από τον ίδιο και την οικοδέσποινα Μέρκελ θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Κύριο θέμα στο «μενού» των συζητήσεων θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το ζήτημα της Λιβύης, ενώ αναμένεται να γίνει και συζήτηση για την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από mignatiou.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε