Κόσμος

Reuters: 26 τόνοι χρυσού και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας

Tο κεντρικό θησαυροφυλάκιο παρέμεινε άθικτο, καθώς είναι ανθεκτικό στις βόμβες και θέλει τρία διαφορετικά κλειδιά για να ανοίξει

Αμέτρητα πλούτη έκρυβε το θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας. Σύμφωνα με το Reuters βρέθηκαν σχεδόν 26 τόνοι χρυσού, όσοι υπήρχαν και στην αρχή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου το 2011.

Όπως μετέδωσε τη Δευτέρα (16.12.2024) το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, η σημερινή αξία των 26 τόνων χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Συρίας εκτιμάται στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα αποθέματα χρυσού της Συρίας ανέρχονταν σε 25,8 τόνους τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή η ίδια ποσότητα δεκατρία χρόνια μετά.

Αντίθετα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία από τις πηγές, ενώ άλλη πηγή αναφέρει ότι βρίσκονται «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Ωστόσο, η σύγκριση με το 2011 δείχνει σημαντική μείωση.

Στα τέλη εκείνης της χρονιάς, η Κεντρική Τράπεζα της Συρίας ανέφερε αποθέματα ξένου συναλλάγματος ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2010 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα υπολόγιζε στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η δραματική πτώση αποδίδεται στη χρήση των αποθεμάτων από το καθεστώς Άσαντ για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τρόφιμα και καύσιμα, καθώς και για τη χρηματοδότηση του πολέμου, όπως αναφέρουν νυν και πρώην αξιωματούχοι της Συρίας στο Reuters.

Η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας και η Κεντρική Τράπεζα δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το ύψος των αποθεμάτων.

Η νέα ηγεσία της Συρίας, που αποτελείται από πρώην αντάρτες, συνεχίζει να αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μετά τη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας λεηλατήθηκαν, το κεντρικό θησαυροφυλάκιο παρέμεινε άθικτο, καθώς είναι ανθεκτικό στις βόμβες και απαιτεί τη χρήση τριών διαφορετικών κλειδιών, που κατέχει ξεχωριστό άτομο, καθώς και ενός κωδικού για να ανοίξει.

Η νέα εξουσία επιθεώρησε το θησαυροφυλάκιο μετά την κατάληψη της Δαμασκού, γεγονός που έβαλε τέλος στη διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ, η οποία διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια.

πηγή: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο - Εντυπωσιακό σόου με drone και πυροτεχνήματα
Περίπου 80 επίσημες αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν στην τελετή, από τις οποίες «40 είχαν επικεφαλής βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων»
REUTERS
8
Στη φυλακή 38χρονη για την «κλοπή του αιώνα» στο Λούβρο - Ήταν ο «δορυφόρος» της ληστρικής επιδρομής
Ένας Αλγερινός και ένας οδηγός ταξί, οι οποίοι είχαν ήδη συλληφθεί θεωρείται ότι είναι οι δύο που διέρρηξαν την γκαλερί «Apollon», αφαιρώντας σπάνια αντικείμενα αξίας άνω των 86 εκατομμυρίων ευρώ
Κόσμος στη γυάλινη Πυραμίδα του μουσείου του Λούβρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, μια ανάσα από τις πυραμίδες της Γκίζας
Το μνημειώδες μουσείο που εκτείνεται σε σχεδόν 500.000 τ.μ. και είναι αφιερωμένο στον φαραωνικό πολιτισμό, στοίχισε περισσότερο από 1.000.000.000 δολάρια και απαίτησε τιτάνια έργα 20 ετών, τα οποία υποστήριξε οικονομικά και τεχνικά η Ιαπωνία
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
6