Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζουν ανάμεσά μας οι δραπέτες του Αλκατράζ;

REUTERS:  ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
REUTERS: ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΟΙΑΖΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Οι κρατούμενοι Clarence Anglin, John Anglin και Frank Morris που ενέπνευσαν την ταινία Escape From Alcatraz ενδέχεται να επέζησαν μετά την απόδρασή τους από το Αλκατράζ στις 11 Ιουνίου του 1962.

Ενώ ευρέως πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους, μια νέα μελέτη δείχνει πως ενδεχομένως να επιβίωσαν της δοκιμασίας και να κρύβονται.

Αν κάτι τέτοιο αληθεύει, οι Clarence Anglin και John Anglin θα είναι σήμερα 83 και 84 ετών αντίστοιχα και ο Frank Morris 88 ετών.

Οι τρεις ληστές τραπεζών πέρασαν μήνες σκάβοντας ένα τούνελ διαφυγής με κουτάλια και εξαπατώντας τους φρουρούς με ψεύτικα κεφάλια που κατασκεύασαν από χαρτί τουαλέτας, σαπούνι και μαλλιά.

Σύμφωνα με τα αρχεία του FBI, οι τρεις άνδρες βούτηξαν στο νερό με μια μικρή αυτοσχέδια σχεδία φτιαγμένη από παλτά κάποια στιγμή μεταξύ 20:00 και 02:00 το βράδυ.

Η πιθανότητα επιβίωσης στα παγωμένα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο είναι μικρή. Ωστόσο δεν βρέθηκαν ποτέ τα πτώματά τους παρά την εκτεταμένη έρευνα που διενεργήθηκε και η μοίρα τους παραμένει μυστήριο.

Ολλανδοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Delft έχουν προσπαθήσει να ρίξουν φως στο τι θα μπορούσε να έχει συμβεί.


Αρχικά, το πρόγραμμα 3Di που χρησιμοποίησαν αναπτύχθηκε για να μελετήσει τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Χρησιμοποίησαν ιστορικά παλιρροιακά δεδομένα από τη νύχτα της απόδρασης για την προσομοίωση της πιθανής κίνησής τους στα νερά του κόλπου.

Άφησαν ελεύθερα 50 “εικονικά πλοία” για κάθε 30 λεπτά από τις 20:00 έως τις 04:00 της μοιραίας νύχτας για να εντοπίσουν μια σειρά από τα πιθανά σημεία διαφυγής τους.

Διαπιστώθηκε πως μια βάρκα που θα έφευγε από το Αλκατράζ στις 23:30 θα σταματούσε πιθανότατα βόρεια της γέφυρας Golden Gate.

Δείχνει ακόμα πως θα είχαν βρεθεί συντρίμμια στο Angel Island, εκεί ακριβώς που βρέθηκε ένα από τα κουπιά και κάποια προσωπικά αντικείμενα των τριών ανδρών.

Αν πάλι εγκατέλειψαν το Αλκατράζ μετά τη 1:00, οι δραπέτες θα ακολουθούσαν διαφορετική πορεία.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως θα είχαν περάσει τόσο χρόνο μέσα στο νερό που πιθανότατα θα πέθαναν από υποθερμία.

Βάσει των προσομοιώσεων, αν εγκατέλειψαν το Αλκατράζ πριν από τις 23:00, δεν είχαν καμία απολύτως πιθανότητα επιβίωσης.

Τα ισχυρά ρεύματα θα του είχαν βγάλει στη θάλασσα.

Αν ωστόσο έφυγαν μεταξύ 23:00 και 24:00 τότε υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έφτασαν στον κόλπο Horsehoe, βόρεια της γέφυρας Golden Gate.

“Φυσικά δεν αποδεικνύεται ότι συνέβη αυτό πραγματικά, αλλά ότι κάτι τέτοιο ήταν σίγουρα δυνατό”, σημείωσε ο Dr Baart.



Πηγή:
Mirror

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε