Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Αναβάλλονται οι εκλογές στην Κανταχάρ μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της αστυνομίας

Αφγανιστάν: Αναβάλλονται οι εκλογές στην Κανταχάρ μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της αστυνομίας

Οι βουλευτικές εκλογές στην επαρχία Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν θα καθυστερήσουν μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο Χαφιζουλάχ Χασίμι, εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η απόφαση να καθυστερήσει η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών ελήφθη διότι οι κάτοικοι της Κανταχάρ «δεν είναι έτοιμοι από άποψη ηθικού να ψηφίσουν» μετά τη δολοφονία του στρατηγού Αμπντούλ Ραζίκ.

Ο Ραζίκ σκοτώθηκε χθες Πέμπτη έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της Κανταχάρ όταν ένας σωματοφύλακας άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας αξιωματούχων η οποία αποχωρούσε από μια συνάντηση με τον στρατηγό Σκοτ Μίλερ, τον διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο Μίλερ δεν τραυματίστηκε, όμως ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της επαρχίας σκοτώθηκε και ο κυβερνήτης της Κανταχάρ τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί η ηγεσία μιας από τις πιο σημαντικές από στρατηγική άποψη επαρχίας του Αφγανιστάν.

Αν και δεν ήταν παρά ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας, ο Ραζίκ ήταν μία από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες του Αφγανιστάν και γνωστός αντίπαλος των Ταλιμπάν, η εξουσία του οποίου δεν αμφισβητούνταν στον ασταθή νότο.

Η απόφαση να καθυστερήσει η ψηφοφορία στην Κανταχάρ ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις κάποιων αξιωματούχων που προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα απειλήσει όλη τη διαδικασία και θα προσφέρει στους Ταλιμπάν μια μεγάλη προπαγανδιστική νίκη.

Οι εκλογές της Κυριακής θεωρούνται μεγάλο τεστ για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και την ικανότητά της να διοργανώσει εθνικές εκλογές, ενόψει των πιο κρίσιμων προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο.

Προειδοποιούν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους εξέδωσαν νέα προειδοποίηση προς τους Αφγανούς σήμερα, καλώντας τους να μην συμμετάσχουν στις εκλογές, αλλά να μείνουν στα σπίτια τους. Τόνισαν μάλιστα ότι θα κλείσουν δρόμους και «θα παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις».

Και η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για τις προειδοποιήσεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν απειλήσει να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον σχολείων και άλλων κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως εκλογικά κέντρα.

«Η UNAMA καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν και να προστατεύσουν τους αμάχους και να μην τους απειλούν ή να επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες εναντίον τους αν αποφασίσουν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα και να συμμετάσχουν στις εκλογές», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εκτός από τις ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας, οι εκλογές έχουν πληγεί και από σοβαρά οργανωτικά και τεχνικά προβλήματα, κυρίως αναφορικά με τη χρήση βιομετρικού εξοπλισμού για την αναγνώριση των ψηφοφόρων, που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, και ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά τις καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία.

Η χθεσινή επίθεση υπογράμμισε και την επισφαλή κατάσταση στην οποία παραμένει το Αφγανιστάν έπειτα από 17 χρόνια πολέμου και παρά τις προκαταρκτικές επαφές μεταξύ των Ταλιμπάν και Αμερικανών αξιωματούχων σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή βάση για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς η επίθεση θα επηρεάσει την ειρηνευτική διαδικασία μετά τη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ αξιωματούχων των Ταλιμπάν και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Ζαλμάι Χαλιζάντ, όμως περιπλέκει μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

«Θα αρχίσουμε να κάνουμε ερωτήσεις όπως: “Πόσο αξιόπιστοι είναι; Ποια είναι πραγματικά η επιρροή τους;”» επεσήμανε πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το Πεντάγωνο, αναφερόμενος στους Ταλιμπάν.

«Και, ξέρετε, η ουσιαστική ερώτηση είναι: “Γιατί εξακολουθούμε να έχουμε επαφές μαζί τους;”, ή “Πρέπει να έχουμε επαφές μαζί τους;”»

Στο μεταξύ η ασφάλεια έχει ενισχυθεί στην Κανταχάρ, με τα κτίρια γύρω από το κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του κυβερνήτη να έχουν αποκλειστεί ενόψει της άφιξης σήμερα στην πόλη μιας ομάδας ερευνητών από την Καμπούλ.

Εξάλλου είχαν αναπτυχθεί επιπλέον στρατιώτες γύρω από τον ναό Κίρκα Σαρίφ, όπου θα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Ραζίκ.

Ο Ραζίκ και οι βασανισμοί κρατουμένων

Ο 39χρονος Ραζίκ, τον οποίο συνόδευε μια φοβερή φήμη, ήταν αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός διοικητής στις στρατηγικά σημαντικές νότιες επαρχίες του Αφγανιστάν, ενώ είχε κατηγορηθεί πολλές φορές ότι πλούτισε παίρνοντας εκατομμύρια δολάρια ως προστασία από εμπόρους και επιχειρήσεις.

Εναντίον του έχουν επίσης γίνει καταγγελίες για βασανισμό κρατουμένων, αλλά και για άλλες ωμότητες, τις οποίες όμως αρνούνταν.

Πέρυσι η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων είχε αναφερθεί «σε πάμπολλες και αξιόπιστες καταγγελίες», σύμφωνα με τις οποίες ο Ραζίκ εμπλεκόταν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων εξωδικαστικές εκτελέσεις και μυστικά κέντρα κράτησης.

Είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, αψηφώντας τις απειλές ότι θα αποπεμφθεί, ενώ είχε τη στήριξη μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Κανταχάρ αλλά και των γύρω περιοχών.

Παράλληλα ο Ραζίκ έχαιρε του σεβασμού των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούσαν τις αδίστακτες μεθόδους του το πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον των Ταλιμπάν τόσο στην Κανταχάρ όσο και σε ολόκληρο το νότιο Αφγανιστάν.

«Ο Ραζίκ ήταν κατά μία έννοια η προσωποποίηση της ασφάλειας, όχι μόνο στην Κανταχάρ», εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είχε τον τρόπο του με τους άλλους ανώτερους αξιωματούχους και σίγουρα με την αστυνομία».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις