Site icon NewsIT

Αφγανιστάν: στέλνει στρατό ο Ομπάμα

08.11.2009 | 14:29
Αφγανιστάν: στέλνει στρατό ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τον αριθμό στρατιωτών.

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μπαράκ Ομπάμα θα στείλει επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει πόσους.

Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι μελετά σοβαρά την τελευταία επιλογή του Πενταγώνου για την αποστολή 30 χιλιάδων στρατιωτών. Ο αριθμός είναι μικρότερος από εκείνον που ζήτησε ο επικεφαλής των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλει Μακ Κρίσταλ αλλά μεγαλύτερος από εκείνον που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών.

Στην χώρα ήδη βρίσκονται 67.000 αμερικανοί στρατιώτες και 40.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Η πρόταση που μελετά η Ουάσινγκτον είναι να πάνε στην πόλη Κανταχάρ, όχυρο των Ταλιμπάν, και να υποστηρίξουν το μέτωπο εκεί.

Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του μετά την ορκομωσία του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Η Ουάσινγκτον φαίνεται να πιστεύει ότι τα επιπλέον στρατεύματα και μία επιτυχημένη στρατηγική εναντίον των Ταλιμπάν θα αυξήσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης του Αφγανιστάν στην κυβέρνηση του Καρζάι.

Ωστόσο, το Λονδίνο φαίνεται ότι μελετά σχέδια για να περιορίσει τις απώλειες στο Αφγανιστάν. Μετά τον θάνατο και έβδομου στρατιώτη μέσα σε μία εβδομάδα και την αυξανόμενη κριτική για την παραμονή των βρετανών στο Αφγανιστάν οι στρατιωτικοί το ξανασκέφτονται. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, οι επικεφαλείς του στρατού καταστρώνουν σχέδια για απόσυρση των στρατευμάτων από απόμερες βάσεις και παραμονή του στρατού μόνο σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version