Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Άφησαν ελεύθερους τους πειρατές

Οι πειρατές την ώρα της σύλληψεις τους. ΦΩΤΟ REUTERS
Το Ολλανδικό πολεμικό ναυτικό άφησε ελεύθερους 13 Σομαλούς πειρατές μετά από αρκετές εβδομάδες εγκλεισμού τους στο αμπάρι ενός πολεμικού πλοίου.

 

Καμία χώρα στην Αφρική δεν εμφανίστηκε να προτίθεται να τους δεχθεί για να τους δικάσει, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Άμστερνταμ.
Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Άιμερτ φαν Μίντελκοπ εξέφρασε “απογοήτευση” για το γεγονός ότι οι προσπάθειες να δικαστούν οι πειρατές απέτυχαν.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε αρκετές φορές να αναζητήσει μια λύση σε συνεννόηση με Αφρικανικές χώρες-εταίρους της, είπε ο φαν Μίντελκοπ.
 
Για να αποφευχθεί η καθυστέρηση της επιστροφής της φρεγάτας Evertsen, οι πειρατές αφέθηκαν την Πέμπτη ελεύθεροι στα ανοικτά του Τζιμπουτί, μιας χώρας που γειτνιάζει με τη Σομαλία.
Κένυα και Σεϋχέλλες αρνήθηκαν να δεχθούν τους 13 κατηγορούμενους για πειρατεία, παρά το γεγονός ότι έχουν συνάψει συμφωνία με την ΕΕ για την δίωξη υπόπτων ως πειρατών.
 
Αρνήθηκε επίσης να δεχθεί τους συλληφθέντες η Τανζανία – πατρίδα των δύο αλιέων που είχαν πάρει ομήρους οι 13 πειρατές πριν επέμβει το Ολλανδικό ναυτικό.
 
Το MS Evertsen κατέλαβε το πειρατικό σκάφος την 2α Δεκεμβρίου, περίπου 150 ναυτικά μίλια νότια του Ομάν, ενώ οι πειρατές επιχειρούσαν να κάνουν έφοδο σε εμπορικό πλοίο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε