Κόσμος

Air India: Ποια είναι η αεροπορική εταιρεία που συνετρίβη το αεροπλάνο της – Το «μαύρο» ιστορικό της στα αεροπορικά δυστυχήματα

Από το 1950 έχουν γίνει τουλάχιστον 10 μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα με πάνω από 830 νεκρούς

Τραγικές στιγμές ζουν τις τελευταίες ώρες οι πολίτες της Ινδίας -και όχι μόνο-, μετά τη συντριβή αεροπλάνου της Air India, τη στιγμή που μετέφερε 244 επιβαίνοντες.

Το αεροπορικό δυστύχημα έγινε στο αεροδρόμιο της Αχμενταμπάντ που βρίσκεται στη δυτική Ινδία, όταν το αεροπλάνο της Air India έπεσε πάνω σε κτίριο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για ανάσυρση 30 σορών από το κτίριο ενώ είναι βέβαιο πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς ακόμη δεν είναι γνωστή η κατάσταση των επιβαινόντων. Δεδομένης αυτής της τραγικής είδησης, δημιουργούνται ερωτήματα για τα πρωτόκολλα που ακολουθεί η εταιρεία αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα.

Η Air India αποτελεί μία αεροπορική – «κλειδί» για την Ινδία καθώς εδώ και πάνω από 80 χρόνια συνδέει τη χώρα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1932 και από την δεκαετία του ’60 και του ’70 εμπλούτισε τον στόλο της με Boeing 707 και 747.

Αν και το όνομά της έχει συνδεθεί με την έννοια των υπερπολυτελών υπερατλαντικών ταξιδιών από και προς Ασία, δυστυχώς το ιστορικό της στις αεροπορικές τραγωδίες είναι βαρύ, αναφέρει η Daily Mail.

Από το 1950 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον 11 μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα τα οποία προκάλεσαν πάνω από 830 θανάτους. Μέσα σε αυτούς δεν έχουν υπολογιστεί τα θύματα της σημερινής τραγωδίας.

Tα σημαντικότερα δυστυχήματα της Air India:

1950 / Malabar Princess: Συντριβή Lockheed Constellation στις Άλπεις, κοντά στη Γαλλία. 48 νεκροί

1966 / Πτήση 101 (Kanchenjunga): Boeing 707 συνετρίβη στο Mont Blanc. 117 νεκροί, ανάμεσά τους ο Ινδός επιστήμονας Homi Bhabha

1978 / Πτήση 855: Boeing 747 συνετρίβη στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωση από Βομβάη. 213 νεκροί

1982 / Πτήση 403: Συντριβή κατά την προσγείωση στο Μπανγκαλόρ. 17 νεκροί.

1985 / Πτήση 182 (Kanishka): Τρομοκρατική επίθεση με βόμβα πάνω από τον Ατλαντικό. 329 νεκροί. Το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία της εταιρείας.

1990 / Πτήση 605: Κατάρρευση Airbus A320 κατά την προσγείωση στη Μπανγκαλόρ. 92 νεκροί.

2020 / Πτήση 1344 (Air India Express): Boeing 737 βγήκε από τον διάδρομο στο Κεράλα λόγω ολισθηρής πίστας. 21 νεκροί.

Πέρα από αυτές τις αεροπορικές τραγωδίας, κατά το διάστημα των 80 χρόνων λειτουργίας της, η Air India έχει αντιμετωπίσει πολλές τεχνικές βλάβες και αποτυχημένες απογειώσεις των αεροπλάνων της.

Η «μάχη» της αεροπορικής να αντέξει στον χρόνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε ως Tata Airlines, από τον βιομήχανο J.R.D. Tata κάνοντας την πρώτη πτήση το 1932. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετατράπηκε σε κρατική και μετονομάστηκε σε Air India.

Σήμερα, η εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερους από 100 προορισμούς παγκοσμίως.

Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικών προβλημάτων, η Air India πέρασε ξανά στα χέρια ιδιωτών το 2021, και επέστρεψε στον όμιλο Tata.

Από τότε, οι ιδιοκτήτες της προσπάθησαν να την εκσυγχρονίσουν και να ανανεώσουν τον στόλο της.

Στο σήμερα, η Air India προσπαθεί ακόμα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και μη προκλήσεις αλλά και τα αεροπορικά δυστυχήματα του παρελθόντος που φαίνεται πως επηρέασαν αρκετά το κοινό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις για μέτρα σοκ από Μπαϊρού στη Γαλλία - Ζητά περικοπές 3.000 θέσεων στο δημόσιο και κατάργηση 2 αργιών
Ο Φρανσουά Μπαϊρού υποστηρίζει ότι η Δευτέρα του Πάσχα και η Ημέρα της Νίκης θα μπορούσαν να γίνουν κανονικές εργάσιμες ημέρες, καθώς οι επικριτές αποκαλούν το σχέδιο «άμεση επίθεση στη Γαλλία»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση ενός σημαντικού σχεδίου ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών, στο οποίο περιγράφονται οι πρώτες δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2026
Επαναπατρίστηκε ρωμαϊκό ψηφιδωτό στην Πομπηία μετά από 80 χρόνια - Είχε κλαπεί από αξιωματικό των Ναζί
Το ψηφιδωτό χρονολογείται μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ. - Οι κληρονόμοι του, το επέστρεψαν στην Ιταλία αφού ο προηγούμενος Γερμανός ιδιοκτήτης του πέθανε - Τι αναφέρει η «κατάρα της Πομπηίας»
Συντηρητές εκθέτουν ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα ζευγάρι ερωτευμένων, το οποίο επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία, στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας 2
Η Σλοβακία μπλόκαρε το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία – «Απορρίπτουμε την ηλίθια πρόταση να διακοπεί το φυσικό αέριο»
«Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να μην έχει η Ρωσία τα μέσα να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας
Η Σλοβακία μπλόκαρε το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία – «Απορρίπτουμε την ηλίθια πρόταση να διακοπεί το φυσικό αέριο» 7
Τραγωδία στην Ιταλία: Τρεις νεκροί μετά από σύγκρουση φορτηγού με αυτοκίνητο μέσα σε σήραγγα – Μία 5χρονη ανάμεσα στους τραυματίες
Τα θύματα είναι τρεις άνδρες, ενώ η 5χρονη που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Φλωρεντίας με ελικόπτερο - Μία γυναίκα φέρει επίσης σοβαρά τραύματα από το σφοδρή σύγκρουση
Ασθενοφόρο στην Ιταλία