Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Άκης Τσελέντης: Σεισμός στην Τουρκία 6,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες

Άκης Τσελέντης: Σεισμός στην Τουρκία 6,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι παραμένουν στα ερείπια μετά τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, ενώ ήδη έχουν ανασυρθεί νεκροί πάνω από 8.000 άνθρωποι. Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σημειώνει πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000.

Σημειώνεται πως του καταστροφικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία ακολούθησε μετασεισμός 7,6 Ρίχτερ, ενώ συνεχείς είναι οι ισχυροί μετασεισμοί. «Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ», είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης μιλώντας στην εκπομπή του Mega.

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα», σημείωσε, θέλοντας να εξηγήσει πως ο τεράστιος σεισμός στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα.

«Μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η τεράστια καταστροφή στην Τουρκία οφείλεται στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών.

«Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα γι΄ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα» τόνισε.

Η προχειρότητα αυτή των κατασκευών αλλά και η έλλειψη σωστικών συνεργείων, συνάμα με την κακοκαιρία, θα εκτινάξουν τα θύματα εκτίμησε ο ίδιος. «Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000. Μετά τις 4 μέρες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους εγκλωβισμένους».

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία «θα διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνο» με δυνατούς μετασεισμούς, ενώ η όποια ύφεση στο μέγεθος των μετασεισμών, σημαίνει ότι αργότερα θα υπάρχει έξαρση.

«Θα με ανησυχούσε μετατόπιση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Για την ώρα δεν ανησυχώ», σημείωσε.

«Μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει καιρό να δώσει ενέργεια. Εκεί αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει άναρχη δόμηση» κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις