Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές LIVE: Μάχη στήθος με στήθος για Μπάιντεν – Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές LIVE: Μάχη στήθος με στήθος για Μπάιντεν – Τραμπ
Φωτογραφίες από: Reuters

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στις ΗΠΑ. Πέρασε μπροστά ο Τραμπ στο Οχάιο. Μαραθώνια ενημέρωση ζωντανά από το live blogging του newsit.gr οι εξελίξεις γύρω από τις αμερικανικές εκλογές.

Μια βραδιά ορόσημο για το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ την επόμενη μέρα είναι η αποψινή. Οι αμερικανικές εκλογές είναι ίσως οι κρισιμότερες της σύγχρονης ιστορίας, καθώς βρίσκουν τη χώρα πιο διχασμένη από ποτέ.

Από τη μία ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά εδώ και καιρό για “βία και νοθεία” (!) νιώθοντας ίσως πως οι πιθανότητές του για νίκη στις αμερικανικές εκλογές δεν είναι καλές, από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν ακόμη κι αν κερδίσει θα μπει σε έναν “ναρκοθετημένο” Λευκό Οίκο από τις πολιτικές επιλογές του 45ου Αμερικανού προέδρου.

Φλόριντα και Πενσιλβάνια ίσως “δείξουν” ένα πρώτο αποτέλεσμα, καθώς θεωρούνται οι κρισιμότερες Πολιτείες, ωστόσο δεν αποκλείεται ο οριστικός νικητής να αναδειχθεί αρκετά αργότερα (σ.σ. δείτε εδώ όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής).

Δείτε ζωντανά μέσα από το live blogging του newsit.gr όλες τις εξελίξεις γύρω από τις αμερικανικές εκλογές

Αμερικανικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα!

Στις δέκα αμφίρροπες πολιτείες, γνωστές και ως «πολιτείες κλειδιά» επικεντρώνεται το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τις πολιτείες που αλλάζουν συχνά στρατόπεδα και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν σε αυτές θα επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν.

Click4more: Εκλογές ΗΠΑ: Απίστευτη γκάφα από Μπάιντεν – Μπέρδεψε τις εγγονές του και… ζωντάνεψε τον νεκρό γιο του

Σημειώνεται ότι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών δεν είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερους ψήφους, αλλά εκείνος που θα καταφέρει να έχει τουλάχιστον 270 μεγάλους εκλέκτορες. Οι δέκα αμφίρροπες πολιτείες (swing states) των αμερικανικών εκλογών, που θα κρίνουν τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων και θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι εξής:

  1. Φλόριντα με 29 εκλέκτορες
  2. Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες (γενέτειρα το Τζο Μπάιντεν)
  3. Βόρεια Καρολίνα με 15 εκλέκτορες
  4. Οχάιο με 18 εκλέκτορες
  5. Τζόρτζια με 16 εκλέκτορες
  6. Άιοβα με 6 εκλέκτορες
  7. Αριζόνα με 11 εκλέκτορες
  8. Τέξας με 38 εκλέκτορες
  9. Μίσιγκαν με 16 εκλέκτορες
  10. και το Ουισκόνσιν με 10 εκλέκτορες

αμερικανικές εκλογές

Πανστρατιά ψηφοφόρων στις φετινές αμερικανικές εκλογές!

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων για τις προεδρικές εκλογές, προτού καν να ανοίξουν οι κάλπες σήμερα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας.

Click4more: Εκλογές ΗΠΑ: Συναγερμός με τις αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις

Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016. Η πρώιμη ψήφος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών.

Η… μεταμεσονύχτια αλλαγή στις αποδόσεις στοιχημάτων!

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε έδαφος τη νύχτα που πέρασε στις διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων στη Βρετανία σε ό, τι αφορά τις αμερικανικές εκλογές, μολονότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν, παρέμεινε το φαβορί, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

αμερικανικές εκλογές

Οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν σε 39% από 35% που είχε προηγουμένως στην πλατφόρμα αυτή που εδρεύει στη Βρετανία, ενώ του Δημοκρατικού αντιπάλου του μειώθηκαν σε 61% από 65% που είχε προηγουμένως.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση προβλέπεται ότι θα είναι μακράν το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ, με 300 εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 333 εκατ. ευρώ) να έχουν ήδη παιχτεί μέχρι στιγμής σε στοιχήματα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

Click4more: Αμερικανικές εκλογές: Η νύχτα των αποτελεσμάτων προβλέπεται μακρά!

Η πλατφόρμα αυτή δέχεται στοιχήματα έως ότου ανακοινωθεί το αποτέλεσμα από τις αμερικανικές εκλογές και αναμένει ότι τα στοιχήματα θα φτάσουν το όριο των 400 εκατομμυρίων στερλινών μέχρι τότε, δηλαδή στο διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαν φθάσει στις εκλογές του 2016.

Παράλληλα αυτοί που στοιχημάτισαν στο British exchange Smarkets δίνουν στον Τραμπ 38% πιθανότητες να κερδίσει τις σημερινές εκλογές.

Το 2016 ο μέσος όρος των πιθανοτήτων που έδιναν στον Τραμπ την ημέρα των εκλογών βρισκόταν στο 5/1 (ένα 17% πιθανότητας), δηλαδή τουλάχιστον 20% λιγότερο από αυτό που του δίνουν τώρα.

Προβάδισμα Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σημαντικά στις εθνικές δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές εκλογές, αν και η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη στις σημαντικές πολιτείες, τις λεγόμενες και αμφίρροπες καθώς μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη μεριά στις εκλογές, και είναι αυτές που είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

αμερικανικές εκλογές

Ένα πρόσωπο στοιχημάτισε ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το Betfair, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που ποντάρεται ποτέ σε ένα πολιτικό στοίχημα. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις αμερικανικές εκλογές 2020.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις