Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Άμεση απειλή πολέμου από τον Τσαβούσογλου – Η… τρίτη λύση στο Αιγαίο

Άμεση απειλή πολέμου από τον Τσαβούσογλου – Η… τρίτη λύση στο Αιγαίο

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ είχε μιλήσει για “όλα τα μέσα” παραπέμποντας σε χρήση όπλων στο Αιγαίο, αρκετοί είπαν ότι ο υπουργός Άμυνας είναι σχεδόν λογικό να χρησιμοποιεί ανάλογες εκφράσεις ειδικά όταν το ακροατήριο είναι οι επιτελείς του. Όταν όμως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου αναφέρεται σε άλλη λύση, πέραν της διπλωματίας και του διεθνούς δικαστηρίου, τότε η απειλή γίνεται άμεση.

Ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε επιτροπή της τουρκικής Βουλής για το θέμα των διαφορών με την Ελλάδα στην περιοχή του Αιγαίου ανέφερε χαρακτηριστικά:
Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».
Η φράση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η Τουρκία με ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα επιχειρεί να δηλώσει παρούσα στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει “μη μας ζορίζετε” και “μη μας στριμώχνετε”.
Σε μια περίοδο όπου “χτίζεται” ένα κλίμα έντασης με την Ελλάδα σε σχεδόν καθημερινή βάση με τον τουρκικό Τύπο να αναφέρεται σε παραβιάσεις των τουρκικών δικαιωμάτων νστη θάλασσα, αλλά και σε δυναμική παρουσία του τουρκικού ναυτικού.

Τα Ίμια

Αναφερόμενος στο θέμα των Ιμίων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί».

Το κυβερνών κόμμα κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως έχει επιτρέψει στην Ελλάδα να παγιώσει την κυριαρχία της σε νησιά του Αιγαίου τα οποία οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν έχουν αποδοθεί στο ελληνικό κράτος με τις διεθνείς συνθήκες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις