Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ανοίγει για 14 χώρες τα σύνορά της η ΕΕ – Από το παράθυρο η Κίνα αλλά Τουρκία γιοκ!

Ανοίγει για 14 χώρες τα σύνορά της η ΕΕ – Από το παράθυρο η Κίνα αλλά Τουρκία γιοκ!

«Βράζει» η Τουρκία με την απόφαση της ΕΕ να την αφήσει έξω από την «λευκή λίστα» με τις χώρες στις οποίες ανοίγει τα σύνορά της. Τι ακριβώς θα ισχύσει με την Κίνα. Όλη η λίστα.

Η απόφαση της ΕΕ να δώσει επιτέλους στην δημοσιότητα την λίστα με τις 14 τρίτες χώρες που θεωρεί ότι δεν θα την επιβαρύνουν επιδημιολογικά με τον κορονοϊό έχει προκαλέσει ανακούφιση σε κάποιους και την οργή κάποιων άλλων.

Η Κομισιόν, υιοθέτησε τη σύσταση σύμφωνα με την οποία ανοίγουν τα σύνορα για τις εξής χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Εκτός παραμένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Τι θα γίνει με την Κίνα

Αναφορικά με την Κίνα, θα επιτραπεί η είσοδος όσων έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα εφόσον και εκείνη πράξει το ίδιο για πολίτες από την ΕΕ, υπάρξει δηλαδή αμοιβαιότητα.

Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες και ανά 100.000 κατοίκους, ο οποίος πρέπει να είναι κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οργή στην Τουρκία

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι η απόφαση της ΕΕ να μην συμπεριλάβει στην «λευκή λίστα» την Τουρκία. Μάλιστα κάνουν σύγκριση με την Κίνα και λένε ότι παρότι από την Κίνα ξεκίνησε ο κορονοϊός η ΕΕ είναι πιο ελαστική και αφήνει έξω την Τουρκία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις