Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ανταρκτική: Eτοιμάζεται η βουλγαρική βάση «Άγιος Κλίμεντ Όχριντσκι» – Αναχωρεί η πρώτη ομάδα της αποστολής

Ανταρκτική: Eτοιμάζεται η βουλγαρική βάση «Άγιος Κλίμεντ Όχριντσκι» – Αναχωρεί η πρώτη ομάδα της αποστολής

Η πρώτη ομάδα της 31ης Βουλγαρικής Αποστολής στην Ανταρκτική θα επιφορτιστεί με το καθήκον να ξεπαγώσει και να προετοιμάσει για τα επόμενα στάδια τη βουλγαρική βάση του Πόλου που φέρει το όνομα «Άγιος Κλίμεντ Όχριντσκι».

Η πρώτη ομάδα της Αποστολής αναχώρησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το αεροδρόμιο της Σόφιας πραγματοποιώντας τη διαδρομή Σόφια – Άμστερνταμ – Σαντιάγο της Χιλής – Πούντα Αρένας – Νησί Λίβινγκστον. Αυτό ανακοινώθηκε από το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής του οποίου ο διευθυντής, καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ, ηγείται των βουλγαρικών αποστολών στην Ανταρκτική.

Η πρώτη ομάδα ερευνητών που αναχώρησε φέτος από τη Βουλγαρία περιλαμβάνει τον μηχανικό-ηλεκτρολόγο Κονστανίν Νέντεφ, τον διοικητή της βουλγαρικής βάσης «Άγιος Κλίμεντ Όχριντσκι» Ατάνας Πελτέκοφ, τους ειδικούς σε ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης Πέτρα Τριλίντσεφ και Κάμεν Νέντκοφ, Πέταρ Σαποντζίεφ, την γεωγράφο ΤεμενΌζκα Σπασόβα, την σεισμολόγο Γκεργκάνα Γκεοργκίεβα, τον δερματολόγο Ιβάν Μπογδάνοφ, την ακτινολόγο Βικτόρια Νεντιαλκόβα και τον βιολόγο Ατίλα Μαρκόφ.

Στις 5 Νοεμβρίου η ομάδα της Βουλγαρικής Αποστολής στην Ανταρκτική πραγματοποίησε σεμινάριο στο Αχελόι, στο οποίο παρευρέθηκαν συμμετέχοντες στην 31η Βουλγαρική Αποστολή στην Ανταρκτική και αξιωματικοί του ερευνητικού πλοίου «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», το οποίο αναμένεται να αποπλεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου για την Ανταρκτική.

Στο σεμινάριο στο Αχελόι συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της Ναυτικής Ακαδημίας Νικόλα Βαπτσάροφ, ο ναύαρχος Μπόγιαν Μεντνικάροφ και ο γενικός διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (BTA), Κίριλ Βάλτσεφ, οι οποίοι συμμετείχαν στην 28η Βουλγαρική Αποστολή στην Ανταρκτική.

Ο καθηγητής Πιμπίρεφ είπε στο BTA ότι το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει από τη Βάρνα στα μέσα Δεκεμβρίου για την αποστολή του στην Ανταρκτική, όπου αναμένεται να φτάσει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023.

Στις 11 Νοεμβρίου, σε παραδοσιακή τελετή, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ παρέδωσε την εθνική σημαία της χώρας στους συμμετέχοντες στην 31η βουλγαρική Αποστολή στην Ανταρκτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις