Κόσμος

Άουσβιτς: «Φτάσαμε νύχτα και μύριζε καμένα πτώματα» – Συγκλονίζουν επιζώντες στην 80η επέτειο της απελευθέρωσης

«Το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με το Άουσβιτς, ξεκίνησε πρώτα με λόγια, και τράφηκε από τη σιωπή και την αδιαφορία της κοινωνίας», τονίζει η επιζήσασα Εύα Ζεπέσι

Η 80ή επέτειος της απελευθέρωσης του κολαστηρίου του Άουσβιτς από τα σοβιετικά στρατεύματα εορτάστηκε τη Δευτέρα (27.01.2025) στον χώρο του πρώην στρατοπέδου θανάτου. 

Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1945 όταν ο σοβιετικός στρατός, προελαύνοντας προς Βερολίνο, κατέλαβε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς – Μπίρκεναου, αποκαλύπτοντας παράλληλα την τραγική αλήθεια για την «τελική λύση», τις προγραμματισμένες μαζικές μεθόδους εξόντωσης κρατουμένων.

Τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος τίμησε ο πλανήτης, 80 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς, που έγινε το σύμβολο της γενοκτονίας που διαπράχθηκε.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, βρέθηκαν και περίπου 50 επιζήσαντες των βασανιστηρίων.

Στην ογδοηκοστή επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς – Μπίρκεναου από τα Σοβιετικά στρατεύματα, επιζήσαντες του ναζιστικού Ολοκαυτώματος κατέθεσαν στεφάνια για τους παραπάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στο κολαστήριο.

Ακούμπησαν με σεβασμό τον τοίχο του θανάτου, εκεί όπου οι στρατιώτες του Τρίτου Ράιχ πυροβολούσαν μαζικά Εβραίους.

Aaron Chown
Aaron Chown/Pool via REUTERS

«Είναι μια πολύ συγκινητική μέρα… Συγγνώμη δεν μπορώ», είπε η επιζήσασα του Άουσβιτς, Εύα Ουμλάουφ.

Η Εύα ήταν μόλις 2 χρονών όταν βρέθηκε στο Άουσβιτς. Σήμερα είναι 82 και μία από τις νεότερες επιζήσασες της θηριωδίας. Οι περισσότεροι είναι πάνω από 90 ετών και μπορεί να είναι η τελευταία φορά που θα μπορέσουν να επισκεφθούν το μνημείο.

Auschwitz

«Έφτασα στο Άουσβιτς τη νύχτα…»

Στο Άουσβιτς έχουν γραφτεί οι πιο μελανές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι ο τόπος όπου οι θιασώτες της «τελικής λύσης» χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια.

«Έφτασα στο Άουσβιτς τη νύχτα. Τη στιγμή που βγήκα από το βαγόνι, μου ήρθε μία περίεργη μυρωδιά. Ήταν η μυρωδιά από καμένα πτώματα. Φοβήθηκα. Δεν ήξερα που βρισκόμουν» θυμάται η Γιαννίνα Ιβανσκα.

Μπορεί τα τατουάζ στα χέρια τους με τους αριθμούς, που τους είχαν δοθεί στο στρατόπεδο, να έχουν ξεθωριάσει, όχι όμως και οι μνήμες από την φρίκη.

«Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, τον Φεβρουάριο του 1943 έχασα όλη μου την οικογένεια. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω το τελευταίο βλέμμα της μητέρας μου πριν την χάσω», αναφέρει η Λέα Ζαγιάκ Ντε Νοβέρα.

REUTERS
REUTERS/Kacper Pempel

Οι μαρτυρίες των τελευταίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος είναι πιο πολύτιμες από ποτέ με τους ίδιους να ανησυχούν για την αναζωπύρωση ακραίων ιδεολογιών στις Δυτικές Δημοκρατίες.

«Είναι τρομαχτικό, είναι πραγματικά τρομαχτικό. Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα που είναι ακόμα αρχή. Το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με το Άουσβιτς, ξεκίνησε πρώτα με λόγια, και τράφηκε από τη σιωπή και την αδιαφορία της κοινωνίας», τονίζει η επιζήσασα Εύα Ζεπέσι.

Στην εκδήλωση μνήμης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεκάδες εκπρόσωποι κυβερνήσεων.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος ήταν μεταξύ των ηγετών που παρέστησαν στην τελετή, είπε πως ο κόσμος πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του ώστε «να μην επιτρέψει στο κακό να νικήσει».

Απομονωμένος στη διεθνή σκηνή μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στους σοβιετικούς στρατιώτες που νίκησαν ένα «τρομερό και απόλυτο» κακό, μέσω μηνύματος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Στην Αθήνα, στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Θησείο κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρέστη και στην επιμνημόσυνη Δέηση που τελέστηκε.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και υπογραμμίστηκε ότι κοινή προσπάθεια όλων πρέπει να είναι η ανάδειξη της σημασίας της ιστορικής μνήμης, σε μία εποχή που ο ρατσισμός και ο φανατισμός παραμένουν επίκαιρα ζητήματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1