Κόσμος

Απάντηση Σάντσεθ σε Τραμπ: Η Ισπανία είναι πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ

Η Ισπανία δαπάνησε 22,27 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία είναι «αξιόπιστος εταίρος» στο ΝΑΤΟ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Μαδρίτη δεν συνεισφέρει όπως οφείλει στην οικονομική υποστήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η Ισπανία συμμετέχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ «πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο» και τόνισε η χώρα του έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 70% την τελευταία δεκαετία ενώ οι επενδύσεις της σε νέο εξοπλισμό, που ανέρχονται στο 30%, είναι πάνω από το 20% που απαιτεί η Συμμαχία.

«Είμαστε αξιόπιστος εταίρος και νομίζω πως πρέπει να κοιτάξετε ευρύτερα για να δείτε αν μια χώρα είναι δεσμευμένη ή όχι στην ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε ο Σάντσεθ κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNBC από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τις απαιτήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τον τωρινό στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους σε σύνοδο κορυφής στη Χάγη το καλοκαίρι. Ο Τραμπ επιμένει πως όλοι πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο 5% του ΑΕΠ, ένας στόχος στον οποίο δεν ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή κανένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ισπανία δαπάνησε 22,27 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, η δέκατη μεγαλύτερη συνεισφορά σε απόλυτους όρους μεταξύ των 31 συμμάχων του ΝΑΤΟ, όμως το ποσό αυτό αντιστοιχεί σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,28% του ΑΕΠ της, το χαμηλότερο ποσοστό σε σχετικούς όρους. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν το 3,38% του ΑΕΠ τους πέρυσι για την άμυνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του ΝΑΤΟ.

«Η Ισπανία είναι πολύ χαμηλά», είπε ο Τραμπ προχθές, Δευτέρα (20.01.2025), απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο άφησε λανθασμένα να εννοηθεί πως η Ισπανία είναι μέλος της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες (αλλά όχι την Ισπανία).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες