Κόσμος

Από τον πόλεμο στην Ειδομένη και 2,5 χρόνια μετά στην αγκαλιά της οικογένειάς της στη Γερμανία

Αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικά πρόσωπα της προσφυγιάς στην Ειδομένη, αφού οι βομβαρδισμοί στη Συρία την είχαν αφήσει με ανεξίτηλα σημάδια στο μάγουλό της και χωρίς όραση από το δεξί της μάτι.

Μετά από έναν και πλέον χρόνο στην Ελλάδα, η 17χρονη Χάγια με τη μητέρα και τον αδερφό της, αποχαιρέτησε σήμερα τη χώρα που την αισθάνθηκε, όπως λέει, “πατρίδα της” και έφυγε από το “Ελ. Βενιζέλος”, στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, για να συναντήσει την υπόλοιπη οικογένεια στην Γερμανία.

“Θέλω να δω την οικογένειά μου αλλά την ίδια στιγμή, εδώ αισθάνομαι σαν να είμαι ήδη σπίτι μου, σαν να είμαι στη Συρία”, είναι τα λόγια της Χάγια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο για να βρεθεί, μετά από 2,5 χρόνια, με τον πατέρα της και τα άλλα δύο αδέρφια της.

Η Χάγια δείχνει να έχει ξεχάσει τις άσχημες μέρες που πέρασε στην Ειδομένη, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες σε μια μικρή σκηνή. “Ηταν σίγουρα δύσκολα αλλά, παράλληλα, ήταν διασκεδαστικά και… όμορφα”, λέει χαρακτηριστικά και τίποτα δεν θυμίζει το ταλαιπωρημένο κορίτσι, το οποίο έτρεχε να αδειάσει τα νερά που είχαν κατακλύσει τη σκηνή τους από τη νεροποντή και να στεγνώσει τα βρεγμένα ρούχα της. Ελεγε τότε, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ήθελε να πάει κάπου, όπου δεν θα τους βομβαρδίζουν, όταν πηγαίνουν σχολείο και θα μπορούσε ίσως να “φτιάξει” το πρόσωπό της και να μπορέσει να ξαναδεί.

“Θα προσπαθήσω να μάθω γρήγορα τη γλώσσα και να συνεχίσω τις σπουδές μου”, φιλοδοξεί η 17χρονη, η οποία μετά την Ειδομένη, έμεινε με την οικογένειά της στο Κέντρο φιλοξενίας Διαβατών και στη συνέχεια, μέσω της PRAKSIS και της Ύπατης Αρμοστείας, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, όπου έμειναν τους τελευταίους μήνες, σε διαμέρισμα. Δίπλα τους ήταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η κοινωνική επιστήμονας της PRAKSIS Κατερίνα Μανιώτη, η οποία ανέπτυξε στενή σχέση με την οικογένεια.

“Η Χάγια, τις πρώτες μέρες που έμαθε ότι εγκρίθηκε το αίτημα για την οικογενειακή επανένωση, ήταν αμφίθυμη. Ηθελε μεν να φύγει αλλά στεναχωριόταν που θα άφηνε την Αθήνα” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μανιώτη. Εκφράζει δε την πεποίθηση, ότι η 17χρονη “θα τα καταφέρει πολύ σύντομα με το σχολείο στη Γερμανία γιατί είναι πανέξυπνη και γρήγορα, όλη η οικογένεια, θα προσαρμοστεί ενώ ήδη τα αδέρφια της, 20 και 22 χρόνων, έχουν μάθει γερμανικά και δουλεύουν ως μεταφραστές”. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Μανιώτη, η μητέρα της Χάγια ονειρεύεται να ανοίξει στη Γερμανία ένα εστιατόριο, όπου θα μαγειρεύει αραβικά φαγητά.

Πλέον η οικογένεια, σε λίγες ώρες, θα έχει επανενωθεί στη Γερμανία. Όσο για τη Χάγια, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα θυμάται πλέον από την Ελλάδα, ήταν αφοπλιστική: “Τα πάντα, δεν θα ξεχάσω τίποτα, αγάπησα την χώρα και κυρίως τους ανθρώπους που ήταν τόσο καλοί μαζί μου και αισθάνομαι ότι ήμουν στην πατρίδα μου”…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι φανταστική, ελπίζω να συναντηθούμε» – «Μου αρέσουν τα κομπλιμέντα», απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ντόναλντ Τραμπ
Σκιές στο παρελθόν του Πάπα Λέοντα 14ου: Κατηγορίες για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε Σικάγο και Περού
«Η σιωπή είναι αμαρτία. Ο Ιησούς θέλει να σταματήσουμε αυτά τα πράγματα, όχι να δημιουργούμε έναν εύφορο κήπο όπου ανθίζει η σεξουαλική κακοποίηση», λέει ένα από τα θύματα
Ο νεοεκλεγείς Πάπας Λέων ΙΔ', Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost
Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Πάπα - Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του
H πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του, καθώς αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει
Ο Πάπας Λέων ο 14ος