Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν

Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, ο Μαρτίν Γκουσμάν, ο βασικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας με το ΔΝΤ τον Μάρτιο για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Σάββατο την παραίτησή του, έπειτα από δυόμισι χρόνια στη θέση.

«Σας γράφω για να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Οικονομίας (…) με την οποία με τιμήσατε από τη 10η Δεκεμβρίου 2019», ανέφερε ο κ. Γκουσμάν στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), τον οποίο κάλεσε να ονομάσει τον διάδοχό του.

Ο Μαρτίν Γκουσμάν, οικονομολόγος, 39 ετών, άλλοτε μαθητής του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, με τον οποίο ήταν κοντά, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους ύψους σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω του δανείου 57 δισεκ. δολαρίων η συμφωνία για το οποίο συνήφθη το 2018 από τον προηγούμενο δεξιό πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι — επρόκειτο για το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Ταμείου.

Η σύμβαση ανάμεσα στην Αργεντινή, την 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, και το ΔΝΤ προέβλεπε σειρά μέτρων μακροοικονομικού χαρακτήρα για να ελεγχθεί ο χρόνιος πληθωρισμός (50,9% το 2021, 60,7% τους τελευταίους 12 μήνες) και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (3% του ΑΕΠ το 2021) ώστε να μηδενιστεί το 2025. Η τήρησή τους παρακολουθείται στενά από τον διεθνή θεσμό.

Ως αυτό το στάδιο, το ΔΝΤ δίνει την έγκρισή του στις μακροοικονομικές κατευθύνσεις της Αργεντινής μετά τη συμφωνία· όμως ο υπουργός Γκουσμάν βρισκόταν τακτικά στο στόχαστρο της αριστερής περονιστικής πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού, που ενσαρκώνει η αντιπρόεδρος (πρώην αρχηγός του κράτους από το 2007 ως το 2015) Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Η πτέρυγα αυτή πρόσαπτε στον υπουργό υπερβολικό ζήλο στη διαχείριση του ελλείμματος και στη νομισματική πολιτική, την ώρα που οι συνθήκες στην Αργεντινή, όπου η φτώχεια πλήττει το 37% του πληθυσμού, απαιτεί, κατά τη δική της άποψη, περισσότερα κοινωνικά προγράμματα.

Ο υπουργός είχε επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του στα σημάδια που έστελναν στις αγορές οι διαφωνίες στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Το υπενθύμισε στην επιστολή της παραίτησής του, εκτιμώντας ότι για τον διάδοχό του, θα είναι «πρωταρχικό να εργαστεί έχοντας εξασφαλισμένη πολιτική συμφωνία στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού».

Στο μέλλον, έκρινε ακόμη ο Μαρτίν Γκουσμάν, είναι «απαραίτητο να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη μακροοικονομική συνοχή, συμπεριλαμβανομένων της δημοσιονομικής πολιτικής, της νομισματικής πολιτικής, της χρηματοδότησης, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της ενέργειας».

Η παραίτηση του κ. Γκουσμάν αφήνει ακέφαλο το υπουργείο Οικονομίας ενώ αναμενόταν να ταξιδέψει το προσεχές διάστημα στην Ευρώπη για να διαπραγματευθεί με τη Λέσχη του Παρισιού την αναδιάρθρωση χρέους 2 δισεκ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις