Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδία! 324 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Συναγερμός για νέες καταιγίδες – video

Ασύλληπτη τραγωδία στην Ινδία! 324 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Συναγερμός για νέες καταιγίδες – video
Φωτογραφία Reuters

– Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στην Ινδία
– Αποστέλλονται ενισχύσεις σε στρατιώτες και διασώστες στην πολιτεία Κεράλα
– 33 εκατομμύρια κάτοικοι απειλούνται από νέες σφοδρές βροχοπτώσεις
– Φωτογραφίες και βίντεο

Στους 324 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην πολιτεία Κεράλα, στην Ινδία, σύμφωνα με τον νεώτερο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Κεράλας, Πιναραγί Βιτζαγιάν, ανακοίνωσε σε ένα tweet ότι η πολιτεία «βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και έναν αιώνα» με «324 νεκρούς».

Ο προηγούμενος απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή τις τελευταίες 10 ημέρες έκανε λόγο για τουλάχιστον 164 νεκρούς.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου αυτού της νότιας Ινδίας χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση με τις πλημμύρες «εξαιρετικά σοβαρή» και διευκρίνισε ότι διεξάγονται επιχειρήσεις για να παρασχεθεί βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε για την κατάσταση με τον Βιτζαγιάν, ενώ στο κρατίδιο αυτό αποστέλλονται ενισχύσεις σε στρατιώτες και διασώστες. «Θα μεταβώ απόψε στην Κεράλα για να εξετάσω την κατάσταση», γράφει ο Μόντι στο Twitter.

Το κρατίδιο αυτό, το οποίο είναι τουριστικό, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ινδία και αντιμετωπίζει κάθε χρόνο μεγάλες βροχοπτώσεις την περίοδο των μουσώνων, από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, αλλά οι ζημιές που προκάλεσαν οι φετινές βροχοπτώσεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα σφοδρές, θεωρούνται μακράν οι χειρότερες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Νέος συναγερμός

Σήμερα το γραφείο του Βιτζαγιάν προειδοποίησε εκ νέου τους 33 εκατομμύρια κατοίκους του κρατιδίου για νέες βροχοπτώσεις.

«Όλες οι περιοχές με εξαίρεση αυτή της Κασαργκόντ τίθενται σε κόκκινο συναγερμό. Οι καταρρακτώδεις βροχές μπορεί να πλήξουν 13 περιοχές. Όλος ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός», αναφέρει το γραφείο του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Twitter.

Κάποιοι κάτοικοι της Κεράλα απευθύνουν ακόμη έκκληση για βοήθεια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Η οικογένειά μου και οι γειτονικές μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα λόγω των πλημμυρών στην περιοχή Παντανάντ Νακάντα, στην Αλαπούζα (…) Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τρόφιμα», γράφει ένας κάτοικος σε ανάρτησή του που έγινε viral στο Facebook. «Τα κινητά δεν λειτουργούν. Βοηθήστε μας σας παρακαλούμε. Δεν υπάρχει διαθέσιμος κανένας διασώστης», προσθέτει.

Τοπικός υπεύθυνος επιβεβαίωσε ότι η βλάβη στα τοπικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών εμποδίζει την επικοινωνία με κατοίκους που βρίσκονται στις περισσότερο πληγείσες ζώνες, οι οποίες χρήζουν έκτακτης βοήθειας.

Επίσης περισσότερα από 10.000 χλμ οδικού δικτύου έχουν υποστεί ζημιά ή καταστραφεί, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, η οποία έδωσε εντολή να ανοιχτούν οι βάνες σε 34 φράγματα τεχνητών λιμνών όπου η στάθμη των υδάτων έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κρατίδιο της Κεράλα, το οποίο είναι γνωστό για τις παραλίες του με φοίνικες και τις φυτείες τσαγιού.

Πλημμύρες αντιμετωπίζουν και άλλα κρατίδια, μεταξύ των οποίων της Καρνάτακα, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια αυτού της Κεράλα, όπως και της Μάντια Πραντές, στην κεντρική Ινδία.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις