Κόσμος

Αυτοκριτική Γιούνκερ: Υπερβολική η παρέμβασή μας στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων

Το ενδεχόμενο ενός Brexit τρομάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαίνεται πως αναγκάζει τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει την αυτοκριτική του. Όχι μόνο το ενδεχόμενο να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. αλλά το γενικότερο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που γιγαντώνεται στην Ευρώπη και κλονίζει τα θεμέλιά της.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Βρετανό ευρωβουλευτή και ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ. Είπε πως η αυξανόμενη αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτέλεσμα εν μέρει της υπερβολικής παρέμβασης των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η οποία χρειάζεται να μετριαστεί.

Υπό το φόβο στο δημοψήφισμα του Ιουνίου οι Βρετανοί να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιούνκερ τόνισε πως το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

“Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής”, τόνισε ο Γιούνκερ. Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, είπε, η κάθε χώρα ατομικά “βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια”. Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

“Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα”, είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών”.

Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ όμως είπε ότι ήταν αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των το μεταναστευτικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών, και έχει υποστηρίξει σθεναρά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

“Κάναμε λάθος που νομοθετήσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας (…), αλλά θα σφάλαμε επίσης και αν δεν δείχνανε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου - «Απαιτούμε να γίνει άμεσα»
Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε πως «είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να στερείται η Κωνσταντινούπολη τον δήμαρχό της με την κράτησή του χωρίς δίκη ή κατηγορητήριο»
Εκρέμ Ιμάμογλου
Βατικανό: «Προσευχόμαστε υπέρ ενός ποντίφικα που θα μπορέσει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις», λέει ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα
Ο καρδινάλιος συμβούλεψε τους εκλέκτορες καρδιναλίους να ψηφίσουν αντικειμενικά, έχοντας στο μυαλό και την καρδιά τους τον Θεό και το καλό της εκκλησίας
Τζοβάνι Μπατίστα