Site icon NewsIT

Brexit: Δεν θα απελαθούν αυτόματα όσοι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει αίτηση για παραμονή στη Βρετανία

17.01.2020 | 17:31
Brexit: Δεν θα απελαθούν αυτόματα όσοι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει αίτηση για παραμονή στη Βρετανία

Η Βρετανία δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αυτόματη απέλαση Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit, που δεν έχουν καταθέσει αίτηση παραμονής.

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ, που χθες συναντήθηκε με Βρετανούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων τον υπουργό του Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ο Γκι Φερχόφστατ δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για όσους δεν έχουν κάνει αίτηση να υπαχθούν στο «καθεστώς εγκατάστασης» (settled status) της Βρετανίας έως την προθεσμία του Ιουνίου του 2021.

«Τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους ακόμα και μετά την περίοδο χάριτος; Λοιπόν, δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση», δήλωσε ο Φερχόφστατ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Μετά την περίοδο χάριτος θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν κατέστη δυνατό να το κάνουν στο πλαίσιο της κανονικής διαδικασίας».

Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που είπε και αυτό πως ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη απέλαση μετά το Brexit.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι η Βρετανία απειλούσε να απελάσει Ευρωπαίους πολίτες εάν δεν κατάφερναν να καταθέσουν εγκαίρως αίτηση και ότι θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Έως τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχαν κάνει αίτηση πάνω από 2,7 εκατ. από τα 3,5 εκατ. Ευρωπαίους υπηκόους που εκτιμάται ότι ζουν στη Βρετανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version