Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Εθνικοποιήσεις και αριστερό πρόγραμμα παρουσίασε το Εργατικό Κόμμα

Brexit: Εθνικοποιήσεις και αριστερό πρόγραμμα παρουσίασε το Εργατικό Κόμμα
ΦΩΤΟ EPA

Ένα πολύ αριστερό πρόγραμμα για την οικονομία παρουσίασε το Εργατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της βρετανικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στο Λίβερπουλ.

Το Εργατικό Κόμμα μίλησε για εθνικοποιήσεις και για παραχώρηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ενός μέρος του κεφαλαίου τους στους εργαζόμενούς τους. Η «αληθινή βιομηχανική δημοκρατία καταφθάνει» δήλωσε ο υπεύθυνος των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα, Τζον Μακντόνελ, ο οποίος θεωρείται ως ακόμη πιο αριστερός από τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, επίσης υποστηρικτή της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το Εργατικό Κόμμα αν έρθει στην εξουσία, θα ζητήσει από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να παραχωρήσουν μέχρι το 10% του κεφαλαίου τους στους εργαζομένους τους, που θα μπορούν στη συνέχεια να παίρνουν μερίσματα. Η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που αριθμούν το λιγότερο 250 μισθωτούς, πράγμα που θα τους επιτρέψει να παίρνουν έως 500 στερλίνες (557 ευρώ) τον χρόνο.

Όπως εκτιμά ο υπεύθυνος για τα οικονομικά θέματα στο Εργατικό Κόμμα, αυτή «η συμμετοχή θα δώσει στους εργαζομένους τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι μέτοχοι και θα τους επιτρέψει να έχουν λόγο στη στρατηγική της επιχείρησής τους».

Η πρόταση αυτή έρχεται ως απάντηση για τη στασιμότητα των εισοδημάτων στη Βρετανία τα οποία είναι ελαφρώς κατώτερα από αυτά πριν την κρίση του 2008.

Ακόμη ο κ. Μακντόνελ, τάχθηκε υπέρ των εθνικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως των σιδηροδρόμων, των υδάτων, της ενέργειας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

«Ορισμένες εφημερίδες λένε πως οι ψηφοφόροι τρομάζουν από τις εθνικοποιήσεις. Όμως έχουν άδικο. Στη μια δημοσκόπηση μετά την άλλη, η δημόσια ιδιοκτησία έχει αποδείξει τη δημοτικότητά της. Ο κόσμος έχει απαυδήσει να καταληστεύεται από την ιδιωτικοποίηση», είπε.

Από την άλλη η εργοδοτική ένωση CBI αντέδρασε σε αυτά που προτείνει το Εργατικό Κόμμα και τα καταγγέλλει ως αντιπαραγωγικά μέτρα

«Η υπαγόρευσή τους να γίνουν μέτοχοι οι μισθωτοί το μόνο που θα επιτύχει είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν . Όταν οι επενδύσεις μειώνονται, η παραγωγικότητα και οι μισθοί μειώνονται επίσης», δήλωσε η γενική διευθύντρια της CBI Κάρολιν Φέρμπερν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις