Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Brexit: Έχουν έτοιμο… πυρηνικό καταφύγιο αν συμβεί το “ατύχημα”!

Brexit
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Μέχρι και αντιατομικό καταφύγιο έχει “στηθεί” στο Λονδίνο σε περίπτωση που τα πράγματα… ξεφύγουν με το Brexit, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.
Επί ποδός «μια ομάδα έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε επιχείρηση σε περίπτωση ανάγκης».
Θα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων κι άλλων εμπορευμάτων αν υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα.
Πριν λίγο καιρό είχε ενεργοποιηθεί και ένα σχέδιο φυγάδευσης της Βασίλισσας Ελισάβετ που χρονολογείται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Αγωνία επικρατεί για το Brexit και για την απόφαση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση της διαδικασίας εξόδου της Brexit. Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες στο Λονδίνο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός.

Όταν λέμε… επί ποδός, δεν εννοούμε σε επίπεδο γραφειοκρατίας (μόνο). Εννοούμε… κάτι παραπάνω.

Brexit

Έτοιμο καταφύγιο για προστασία από επίθεση με ατομικά όπλα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Sky News”, αλλά και της Express, οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν «ενεργοποιήσει μία ομάδα σε πυρηνικό καταφύγιο, κάτω από το κτήριο του υπουργείου Άμυνας», ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένοι σε άτακτο και σκληρό Brexit.

Πρόκειται για επιχειρησιακό κέντρο σε ένα καταφύγιο για προστασία από επίθεση με ατομικά όπλα, στο κέντρο του Λονδίνου, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Αυτό το κέντρο είναι εξοπλισμένο με όλες «τις απαραίτητες υποδομές» και διαθέτει «μια ομάδα έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε επιχείρηση σε περίπτωση ανάγκης», εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

«Καθώς πλησιάζουμε σε μια πιθανή έξοδο (από την ΕΕ) χωρίς συμφωνία, αυτό θα είναι το μέρος όπου η απάντηση θα μπορούσε να συντονίζεται» σημείωσε ο αξιωματούχους.

Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη συνοικία Ουάιτχολ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτατης εθνικής ανάγκης, μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το στρατιωτικό προσωπικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων κι άλλων εμπορευμάτων στην περίπτωση που καταγραφούν προβλήματα στα σύνορα.

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον ανακοίνωσε ότι 3.500 στρατιωτικοί θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν για να στηρίξουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες, σε περίπτωση ανάγκης.

Υπάρχει και σχέδιο… φυγάδευσης της Βασίλισσας Ελισάβετ αν συμβεί “ατύχημα” με το Brexit!

Η αλήθεια όμως είναι πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια στη Βρετανία ενόψει ενός Brexit χωρίς συμφωνία όλο και μεγαλώνουν. Ξεκινούν από την ασφάλεια των απλών πολιτών και φτάνουν ακόμη και σε σχέδιο… έκτακτης ανάγκης από την περίοδο του ψυχρού πολέμου για την βασιλική οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως πριν λίγες εβδομάδες είχε γίνει γνωστό πως Βρετανοί αξιωματούχοι ανασύρουν σχέδια έκτακτης ανάγκης της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου για την μετεγκατάσταση της βασιλικής οικογένειας σε περίπτωση ταραχών στο Λονδίνο μπροστά στο ενδεχόμενο η Βρετανία να υποστεί μια άτακτη αποχώρηση από την Ένωση.

Brexit
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Αυτά τα σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης υπάρχουν ήδη από τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά τώρα έχουν αναδιαμορφωθεί σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit)» ανέφεραν οι Sunday Times, επικαλούμενες μια ανώνυμη πηγή από το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, το οποίο χειρίζεται ευαίσθητα διοικητικά ζητήματα.

Παράλληλα η Mail τόνιζε ότι έχει λάβει γνώση σχεδίων μετεγκατάστασης της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, σε ασφαλείς τοποθεσίες μακριά από το Λονδίνο.

Click4more: Παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για το Βrexit

Όπως σας είχε ενημερώσει το newsit.gr, η κυβέρνηση της Βρετανίας αγωνίζεται να λάβει κοινοβουλευτική στήριξη για μια συμφωνία Brexit πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την αποχώρηση από το μπλοκ, ενώ κυβέρνηση και επιχειρήσεις ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για άτακτη αποχώρηση από την Ενωση.

Επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για μια εκτεταμένη αποδιοργάνωση εάν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε εισαγωγές από κράτη μέλη της Ενωσης λόγω νέων τελωνειακών ελέγχων, ακόμη και πιθανές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Τον περασμένο μήνα μια ετήσια ομιλία της 92χρονης βασίλισσας σε μια τοπική ομάδα γυναικών ερμηνεύθηκε ευρέως στη Βρετανία ως μια έκκληση προς τους πολιτικούς να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit.

Με πληροφορίες από: express.co.uk / ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις