Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Κατά της συμφωνίας και η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Brexit

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα στο BBC ότι θα ήταν λάθος να υιοθετήσει το κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit.

“Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ως προς την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ επομένως η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να στηρίξει ένα Brexit με κλειστά μάτια“, είπε η Στέρτζον για το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

“Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος και απόλυτα ανεύθυνο να το ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων”, υποστήριξε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ», έγραψε η Μέι σε άρθρο της στην εφημερίδα Sun on Sunday.

«Εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, απλά θα μας γυρίσουν στην αφετηρία. Θα υπάρξει μεγαλύτερη διχογνωμία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δεν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτό που ψήφισε ο βρετανικός λαός», πρόσθεσε.

Μερικές ώρες αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα βασικά μέλη του υπουργικού της συμβουλίου στήριξαν τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ, η Μέι βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο επικίνδυνη κρίση στην πρωθυπουργία της όταν ο υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ παραιτήθηκε την Πέμπτη, αντιδρώντας στη συμφωνία.

Άλλοι αντάρτες βουλευτές στο κόμμα της μιλούν ανοικτά για αποπομπή της Μέι και προειδοποιούν ότι η συμφωνία για το Brexit δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο. Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι η μεταβατική περίοδος δημιουργεί τον κίνδυνο να συνεχίσει να υπόκειται η Βρετανία στους κανόνες της ΕΕ επ’ αόριστον.

Αρκετές βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 4 υπουργοί ασκούν πίεση στη Μέι να αλλάξει τη συμφωνία.

Η Μόρντοντ, ο Ράαμπ και άλλοι πέντε εξέχοντες Συντηρητικοί – ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο (προκάτοχος του Ράαμπ) Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ραντ – «ετοιμάζουν εντατικά» τις εκστρατείες τους για να διεκδικήσουν την ηγεσία, ανέφερε δημοσίευμα στην εφημερίδα Sunday Times.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις