Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit – Times: Παραιτείται η Τερέζα Μέι!

Brexit – Times: Παραιτείται η Τερέζα Μέι!

Την παραίτησή της υποβάλει αύριο η Τερέζα Μέι.
Δημοσίευμα των Times προαναγγέλλει την έξοδό της από τη Ντάουνιγκ Στριτ.
Η ανταρσία των υπουργών της και οι συνεχείς παραιτήσεις την οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.
Ευρωεκλογές σήμερα στη Βρετανία.

Τέλος χρόνου για την Τερέζα Μέι; Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακοινώσει την παραίτησή της αύριο Παρασκευή (24.05.2019) μετά τη νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο του Brexit.

«Η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να παραιτηθεί μετά την ανταρσία του υπουργικού συμβουλίου» είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου που αποκαλύπτουν τα σχέδια της Βρετανής πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ.

Η Μέι «απέκρουσε» μια ακόμη προσπάθεια να εκδιωχθεί από την πρωθυπουργία το βράδυ της Τετάρτης γράφουν οι Times. Επέμεινε να κάνει καμπάνια για τις ευρωεκλογές που γίνονται σήμερα στη Βρετανία. Οι συνεργάτες της, πάντως, πιστεύουν ότι θα ανακοινώσει την παραίτησή της αύριο.

Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο ωσότου αναδειχθεί ο ή η διάδοχός της με μια διαδικασία δύο σταδίων, στην οποία οι επικρατέστεροι δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία 125.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, αναφέρουν οι Times.

Μετά τη Λίντσομ, παραιτούνται κι άλλοι

Η παραίτηση της Άντρεα Λίντσομ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για την κατάρρευση της κυβέρνησης Μέι. Ίσως να ήταν και εκείνο που ώθησε την Τερέζα Μέι στις τελικές της, όπως τουλάχιστον εμφανίζονται από τους Times, αποφάσεις.

Αλλά η Λίντσομ δεν θα είναι η μοναδική που αποχωρεί. Σύμφωνα με το BBC Radio, το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν κι άλλοι υπουργοί. Και μάλιστα οι παραιτήσεις αυτές θα έρθουν… άμεσα.

Η Άντρεα Λίντσομ, υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την προσέγγιση που ακολουθεί η Τερέζα Μέι στη διαδικασία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε η Λίντσομ στην επιστολή παραίτησής της, “δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit”.

Η Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ του Brexit, κάλεσε την Τερέζα Μέι “να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας”. “Επομένως, με μεγάλη μου λύπη και με βαριά καρδιά παραιτούμαι από την κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Το νέο σχέδιο για το Brexit

Το δημοσίευμα των Times σύμφωνα με το οποίο η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί έρχεται λίγες ώρες αφού το νέο σχέδιο της Βρετανής πρωθυπουργού για το Brexit προκάλεσε νέες, σφοδρότατες αντιδράσεις.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, μέγας υποστηρικτής του Brexit, έκρινε ότι το νεότερο σχέδιο που παρουσίασε η πρωθυπουργός των Τόρις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερο από το προηγούμενο.

Ο Ρις-Μογκ, ισχυρός βουλευτής των Τόρις, προέβλεψε ότι η Μέι θα ηττηθεί στην αναμενόμενη ψηφοφορία για το σχέδιο που εισηγείται με διαφορά ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που είχε καταγραφεί στην πρώτη της απόπειρα.

Η κατάσταση για τη Μέι «είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν την τελευταία φορά», έκρινε ο Ρις-Μογκ μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου ITV. «Εάν θέσει σε ψηφοφορία το σχέδιο νόμου με τη μορφή που το πρότεινε (…) ενδέχεται να χάσει με πάνω από 230 ψήφους διαφορά», πρόσθεσε ο Ρις-Μογκ και συμπλήρωσε πως στις τάξεις των Τόρις «νομίζω ότι η διάθεση έχει μεταστραφεί πολύ έντονα εναντίον του».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις