Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Δείτε LIVE την σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Δείτε LIVE την σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της 73ης Συνόδου “Νέλσον Μαντέλα” της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία λαμβάνουν μέρος 84 αρχηγοί κρατών και 44 αρχηγοί κυβερνήσεων.

Όπως είναι φυσικό στην σύνοδο θα θα υπάρξουν αναφορές σε “καυτά” θέματα της επικαιρότητας, όπως η κατάσταση στην Συρία, οι σχέσεις μεταξύ κρατών, όπως ΗΠΑ – Ρωσίας, ΗΠΑ – Ιράν κ.α.

Μάλιστα οι… “ψυχρές” σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη σηματοδοτήθηκαν και με το που ξεκίνησε την ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ερντογάν να αποχωρεί επιδεικτικά.

Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ εκθείασε την “τολμηρή” πρωτοβουλία του για την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα.

Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Πριν από έναν χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί εναντίον του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τσίπρας: Θέλουμε μια ηγεσία στο πρότυπο του Μαντέλα

«Προέρχομαι από μια χώρα μακριά από εκείνη του Νέλσον Μαντέλα. Από έναν πολιτισμό, ωστόσο, που ενέπνευσε τα δημοκρατικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε και για τα οποία ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του», είπε εο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο.

Στη συνέχεια τόνισε πως «στον αιώνα που πέρασε, ήταν ο Νέλσον Μαντέλα που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Σήμερα, το όραμα και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, καθώς ο κόσμος μας βιώνει υπαρξιακές προκλήσεις: αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ρατσισμού, και την ανάδυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού»

.Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι «η σημερινή διεθνής πραγματικότητα απαιτεί μια ηγεσία στο πρότυπο του Μαντέλα, ενός άοκνου αγωνιστή για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και -την ίδια στιγμή- ενός υπεύθυνου ηγέτη και αξιοθαύμαστου διπλωμάτη, που ήταν έτοιμος να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνταν για να διασφαλίσει αυτούς τους στόχους.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις