Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δεν “νιώθει” ο Ερντογάν παρά τα απανωτά… χαστούκια στην οικονομία – “Δεν θα παραδοθούμε” το μήνυμα προς τις ΗΠΑ

Δεν “νιώθει” ο Ερντογάν παρά τα απανωτά… χαστούκια στην οικονομία – “Δεν θα παραδοθούμε” το μήνυμα προς τις ΗΠΑ

– Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν στην κόντρα με τις ΗΠΑ
– Αποφασισμένος σπρώξει στα άκρα την… ίδια του την οικονομία
– Απανωτά “χαστούκια” σημαντικών οίκων αξιολόγησης
– Έρχονται… αναδιαρθώσεις στην ηγεσία του AKP

Μπορεί η διαμάχη με τις ΗΠΑ να έχει οδηγήσει την οικονομία του στον “γκρεμό”, μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης ο ένας μετά τον άλλον να υποβαθμίζουν την Τουρκία, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απλά… δεν “νιώθει”.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του AKP, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα “αντικρούσει” όλους εκείνους που παίζουν “παιχνίδια” με την οικονομία της χώρας, ρίχνοντας φυσικά την ευθύνη – που αλλού; – σε όλους τους υπόλοιπους!

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s ανακοίνωσαν ότι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ότι η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση την επόμενη χρονιά. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

“Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού”, είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

“Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο”, πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατρακυλά κι άλλο η λίρα

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για “τρομοκρατία” και “κατασκοπεία”.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκ νέου την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί “με σταυρωμένα τα χέρια”. Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

Αλλαγές στην ηγεσία του AKP

Στο φετινό συνέδριο του AKP αναμένεται να γίνουν αλλαγές σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας του. Ο προγραμματισμένος ανασχηματισμός σε ηγετικές θέσεις του κόμματος στο συνέδριο αυτό, το οποίο διεξάγεται στην Άγκυρα, γίνεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους.

Ο Ερντογάν αναμένεται να επανεκλεγεί στην προεδρία του κόμματος κατά το σημερινό συνέδριο, κατά το οποίο το AKP θα εκλέξει επίσης την νέα ηγετική ομάδα του, μετέδωσε το δίκτυο TRT.

Χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα συμμετέχουν στο σημερινό συνέδριο, σύμφωνα με το TRT, ενώ αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από το Ankara Sports Center των 10.500 θέσεων στο οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Στο συνέδριο παρευρίσκονται επίσης ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα και εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περισσότεροι από 600 ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι οκτώ τουρκικών πολιτικών κομμάτων, όπως και μη κυβερνητικών οργανώσεων, παρακολουθούν επίσης το συνέδριο, πρόσθεσε το Anadolu.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις