Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Διαλύουν με βία τις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις

Διαδηλώσεις στην Τουρκία ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εκατοντάδες συλλήψεις καθημερινά στις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις.

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε με βίαιο τρόπο περίπου 10.000 άτομα που διαδήλωναν στο Ντιγιάρμπακιρ για την κήρυξη εκτός νόμου του φιλοκουρδικού Kόμματος για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) και προέβη σε πολλές συλλήψεις, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τις ομιλίες των βουλευτών του DTP, του οποίου η λειτουργία απαγορεύθηκε την Παρασκευή από το Συνταγματικό Δικαστήριο εξαιτίας των δεσμών του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία που απάντησε ρίχνωντας δακρυγόνα, ενώ έκανε και χρήση αντλιών νερού.
Οι βουλευτές του κόμματος έφτασαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, πόλη όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, για συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική τους. Το DTP διέκοψε σήμερα επίσημα τη λειτουργία του έπειτα από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σήμερα έκκληση για εθνική ενότητα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή να θέσει εκτός νόμου το κύριο κουρδικό κόμμα της χώρας, πυροδοτώντας βίαιες συμπλοκές και διαδηλώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε