Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Διάσκεψη Βερολίνου Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Διάσκεψη Βερολίνου Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
Φωτογραφία Reuters

Ύστερα από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Απούσα η Ελλάδα, που δεν έλαβε πρόσκληση.
Συναντήσεις Ερντογάν με Σάρατζ και Πούτιν.
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις.

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα, όπου πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι ηγέτες, με την Ελλάδα να είναι απούσα, βρέθηκαν στην Καγκελαρία για να δώσουν μια λύση, την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δυναμιτίζει για τα καλά το κλίμα με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

 

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στη σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

“Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.

Επίσης, οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”. Το έγγραφο υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

“Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις