Κόσμος

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Διαρροή απειλεί τους κοσμοναύτες – Η Ρωσία εξετάζει την αποστολή σκάφους διάσωσης

Συναγερμός έχει σημάνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τον εντοπισμό μιας εντυπωσιακής διαρροής που εντοπίστηκε στο διαστημικό σκάφος της Ρωσίας, που είναι προσδεδεμένο σε αυτόν. Η Ρωσία μελετά ήδη το αξιόπλοο του σκάφους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να στείλει ακόμα ένα σκάφος για τη διάσωση του πληρώματος.

Η διαρροή ψυκτικού υγρού από το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 της Ρωσίας που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άρχισε τη 14η Δεκεμβρίου. Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τη NASA ήταν ορατή η διαρροή από το πίσω μέρος του οχήματος στο διάστημα.

Οι ζημιές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης, τόνισε ο Σεργκέι Κρικαλιόφ, διευθυντής επανδρωμένων πτήσεων στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε χθες Πέμπτη από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Εάν η θερμική ανάλυση – που θα επιτρέψει να εκτιμηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας – δείξει ότι το διαστημικό σκάφος MS-22 δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει πλήρωμα, η εκτόξευση άλλης κάψουλας Soyuz, που προβλεπόταν να γίνει στα μέσα Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ρωσική βάση εκτόξευσης στο Καζακστάν, μπορεί να επισπευστεί και η κάψουλα να φθάσει στον ΔΔΣ χωρίς πλήρωμα, εξήγησε.

«Εξετάζουν το να στείλουν το επόμενο όχημα Soyuz στα τέλη Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε ο Τζόελ Μονταλμπάνο, αξιωματούχος αρμόδιος για τον ΔΔΣ στη NASA, που συμμετείχε στη συνέντευξη.

Αν χρειαστεί όντως η εσπευσμένη αποστολή, το διαστημόπλοιο που έχει υποστεί ζημιά θα επιστρέψει στη Γη χωρίς πλήρωμα.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 μετέφερε τον Σεπτέμβριο στον σταθμό δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν, καθώς και τον αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο.

Επί του παρόντος βρίσκονται επτά άνθρωποι στον ΔΔΣ, όμως αν το MS-22 κριθεί πως δεν είναι πλέον αξιόπλοο, ο διαστημικός σταθμός θα διαθέτει μόλις ένα σκάφος διάσωσης, ικανό να μεταφέρει μόνο τέσσερις ανθρώπους, στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.

Η ρωσίδα κοσμοναύτρια Άννα Κικίνα, οι αμερικανοί αστροναύτες Νικόλ Μαν και Τζος Κασάντα και ο ιάπωνας Κοΐτσι Ουακάτα έφθασαν στον ΔΔΣ με διαστημόπλοιο Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX τον Οκτώβριο.

Χρειάζεται επιπλέον δουλειά για να εξακριβωθεί εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από μικρούς μετεωρίτες φυσικής προέλευσης, συντρίμμια ανθρώπινης προέλευσης ή τεχνική βλάβη, σύμφωνα με τον Μονταλμπάνο.

Ο ΔΔΣ παραμένει ένα από τα λιγοστά πεδία όπου η σύμπραξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συνεχίζεται ανεπηρέαστη από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τέθηκε σε λειτουργία το 1998, περίοδο αμερικανορωσικής συνεργασίας, μετά την κούρσα του διαστήματος στην οποία είχαν αποδυθεί οι δύο χώρες την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν