Site icon NewsIT

Δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό… πρωθυπουργού!

02.06.2010 | 09:58
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στην Βουλή των Λόρδων. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στην Βουλή των Λόρδων. ΦΩΤΟ REUTERS

Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν εισοδήματα μεγαλύτερα ακόμη και από του πρωθυπουργού της χώρας

 

Λίστες δημοσίων υπαλλήλων με ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν ακόμη και εκείνα του πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα η νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον που υποσχέθηκε να βάλει τέλος στις σπατάλες στο Δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 172 υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν τα 180.000 ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός αμείβεται με 170.500 ευρώ.
 
Η αποκάλυψη των παχυλών αποδοχών της αφρόκρεμας του Γουάιτχολ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να περικόψει τις δαπάνες στον δημόσιο τομέα και να προχωρήσει σε περικοπές μισθών. Ωστόσο η μεγαλύτερη αλλαγή θα συντελεστεί όταν αυτές οι ακριβοπληρωμένες θέσεις μείνουν κενές, όπως γράφουν οι «Τimes» του Λονδίνου.
 
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε πάγωμα στους μισθούς των ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων αυτόν τον χρόνο, κάτι που αναμένεται να ισχύσει για άλλα δύο χρόνια.
 
Οι Τόρις θέλουν να πράξουν ομοίως για τους μισθούς όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μέσα στο 2011, εκτός από εκείνων που παίρνουν κάτω από 21.000 ευρώ.
 
Πρώτος στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους του Δημοσίου είναι ο Τζον Φίνγκλετον, διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου, του οποίου οι ετήσιες απολαβές, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και των μπόνους, ανέρχονται σε 334.000 ευρώ.
 
Δεύτερος είναι ο σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν τα 310.000 ευρώ. Τρίτος, ο Τζο Χάρλεϊ, γενικός διευθυντής Τεχνολογίας Πληροφορικής του υπουργείου Εργασίας, και τέταρτος ο σερ Τζοκ Στίραπ , αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Αμυνας.
 
Οι μισθοί άλλων ακριβοπληρωμέ- νων δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο αρκετοί έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων. Τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα βελτιώσουν τη διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους.
 
«Μόνο αν είμαστε ειλικρινείς και υπόλογοι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης» δήλωσε ο Φράνσις Μοντ, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ο κ. Μοντ προσέθεσε ότι ως τον Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιηθούν οι τίτλοι και τα εισοδήματα όλων των υπαλλήλων με μισθό άνω των 69.000 ευρώ.
 
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ετήσιες απολαβές του δεν θα ξεπερνούν τα 170.500 ευρώ, τη στιγμή που ο προκάτοχός του Γκόρντον Μπράουν λάμβανε περίπου 180.000 ευρώ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version