Κόσμος

Εφιάλτης ο «μαύρος μύκητας» – Επιτίθεται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό

Ο  Δρ. Ακσέι Νάιρ,, χειρουργός οφθαλμίατρος στο  Μουμπάι της Ινδίας περίμενε για να χειρουργήσει μια 25χρονη, που είχε αναρρώσει πριν από τρεις εβδομάδες από κορονοϊό.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση, ένας ωτορινολαρυγγολόγος είχε αναλάβει την ασθενή, η οποία έχει διαβήτη. Εβαλε ένα σωλήνα στην μύτη της  και αφαιρούσε ιστούς με βλεννομυκητίαση: Πρόκειται για σπάνια αλλά επικίνδυνη και επιθετική περίπτωση μόλυνσης, η οποία επηρεάζει τη μύτη, τα μάτια και μερικές φορές τον εγκέφαλο.

Όταν ο συνάδελφός του τελείωσε, ο Δρ. Νάιρ ξεκίνησε μια τρίωρη διαδικασία προκειμένου να αφαιρέσει το μάτι της ασθενούς.

«Θα αφαιρέσω το μάτι της για να της σώσω τη ζωή. Έτσι γίνεται με αυτή τη μόλυνση», ήταν τα λόγια του Δρ. Νάιρ στο BBC.

Την ώρα δηλαδή που ο κορονοϊός χτυπά αλύπητα την Ινδία οι γιατροί στη χώρα μιλούν για μια έξαρση περιστατικών μιας σπάνιας μόλυνσης – η οποία είναι γνωστή  και ως ο «μαύρος μύκητας» – σε ασθενείς που αναρρώνουν από κορονοϊό, αλλά και σε όσους έχουν αναρρώσει πλήρως.

Τι είναι όμως η βλεννομυκητίαση; Πρόκειται για μια πολύ σπάνια μόλυνση που προκαλείται από έκθεση σε ένα μύκητα, ο οποίος συναντάται συχνά στο χώμα, τα φυτά, την κοπριά και σε σαπισμένα φρούτα και λαχανικά.

«Βρίσκεται παντού και συναντάται κυρίως στο χώμα και στον αέρα ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα υγιών ανθρώπων», τονίζει ο Δρ. Νάιρ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά επηρεάζει τις ρινικές κοιλότητες, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι και θανατηφόρος σε διαβητικούς ή σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενείς με καρκίνο ή άτομα με HIV/AIDS.

Η συγκεκριμένη μόλυνση η οποία έχει δείκτη θνητότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, που είναι μια σωτήρια θεραπεία για βαριά νοσούντες με Covid-19 λένε οι γιατροί.

Τα  στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθενείς με Covid. Από την άλλη όμως , μειώνουν και τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού και αυξάνουν το ζάχαρο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς Covid.

Ο Δρ. Νάιρ εργάζεται σε τρία νοσοκομεία στη Μουμπάι, η οποία είναι μια από τις πόλεις της Ινδίας που έχουν δεχθεί το χειρότερο πλήγμα από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Τον Απρίλιο όπως τονίζει είδε περίπου 40 ασθενείς που υπέφεραν από αυτή τη μυκητίαση. Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί που είχαν αναρρώσει από Covid-19 χωρίς να νοσηλευτούν. Έντεκα από αυτούς χρειάστηκε να υποβληθούν σε επέμβαση για να τους αφαιρεθεί το ένα μάτι.

Από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, έξι από τους συναδέλφους του σε πέντε πόλεις, τη Μουμπάι, τη Μπανγκαλόρε, το Χιντεραμπάντ, το Δελχί και την Πούνε, ανέφεραν 58 περιπτώσεις τις συγκεκριμένης μόλυνσης.

Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους ασθενείς προσβλήθηκαν περίπου 12 με 15 ημέρες μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1