Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Δανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν νέα κυβέρνηση και νέα Βουλή, σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στην κεντροαριστερά της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και την κεντροδεξιά συμμαχία η οποία επιδιώκει να την εκθρονίσει, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία κυριάρχησαν ζητήματα που άπτονται της οικονομίας και της μετανάστευσης.
Η Τόρνινγκ-Σμιτ, επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβερνητικής συμμαχίας, υπολόγιζε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Δανίας θα της εξασφάλιζε μια νέα θητεία. Όμως οι δημοσκοπήσεις φέρουν την κυβερνητική συμμαχία να ισοψηφεί με την αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα εμφανίστηκε να υπολείπεται της αντιπολίτευσης, ενίοτε με μεγάλη διαφορά, λόγω των αθετημένων υποσχέσεών της μετά την ανάδειξή της στην εξουσία το 2011, αλλά και της δυσαρέσκειας των πολιτών για μεταρρυθμίσεις που προώθησε.
Πάντως οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντιφατικές ενδείξεις. Η μία από αυτές, η οποία δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Jyllands-Posten, φέρει την κεντροαριστερά να προηγείται συγκεντρώνοντας το 51% των προθέσεων ψήφου, έναντι 49% για τη συμμαχία της κεντροδεξιάς. Αντιθέτως, δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Politiken φέρει την κεντροδεξιά του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να προηγείται με 50,7% έναντι 49,3% της κυβερνητικής παράταξης.
Ο Ράσμουσεν υπόσχεται φοροαπαλλαγές, πάγωμα των δημοσίων δαπανών, αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη ενός λαϊκιστικού δεξιού, αντιμεταναστευτικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, του Κόμματος του Δανικού Λαού (DF), που αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 18% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Οι εκλογές “είναι πραγματικά αμφίρροπες”, σχολίασε η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Δανίας αφού ψήφισε στην Κοπεγχάγη, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Στίβεν Κίνοκ, Βρετανό βουλευτή. Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ κάλεσε ακόμη τους ψηφοφόρους να δείξουν εμπιστοσύνη στην οικονομική της πολιτική και να προασπίσουν το κράτος πρόνοιας.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν το ένα πέμπτο των εκλογέων στη Δανία παρέμενε μέχρι σήμερα αναποφάσιστο.
Από την πλευρά του, ο Ράσμουσεν δεσμεύθηκε εκ νέου σήμερα ότι θα πιέσει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μετανάστευση, τασσόμενος υπέρ των προσπαθειών του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να αλλάξει τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ. “Βλέπω αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας” όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, είπε ο Ράσμουσεν εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.
Οι ψηφοφόροι που μίλησαν σε δημοσιογράφους στο κέντρο της Κοπεγχάγης φάνηκαν να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση περί μοιρασμένου εκλογικού σώματος. “Δεν χρειαζόμαστε χαμηλότερους φόρους. Οι πλούσιοι θα τα βγάλουν πέρα”, είπε σκωπτικά ο Πέτερ, 29 ετών, και πρόσθεσε ότι θα ψηφίσει την Τόρνινγκ Σμιτ, η οποία προκήρυξε τις εκλογές αρκετά πρόωρα, πολύ πριν την προθεσμία του Σεπτεμβρίου, λόγω των ενδείξεων περί ανάκαμψης της οικονομίας: ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 1,7% του ΑΕΠ φέτος.
Η Μπρίτα, μια άλλη ψηφοφόρος, είπε ότι θα ψηφίσει τον Ράσμουσεν λόγω της πιο σκληρής στάσης του όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. “Ο οποιοσδήποτε είναι καλοδεχούμενος αλλά πρέπει να εντάσσεται στην κοινωνία και να δουλεύει”, εξήγησε.
Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν, πέραν της οικονομίας, ζητήματα που άπτονται της μετανάστευσης. Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή της κατέστησε πιο αυστηρούς τους κανόνες για τη χορήγηση ασύλου, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια. Ωστόσο η Δανία υποδέχθηκε πέρυσι σχεδόν 15.000 αιτούντες άσυλο, διπλάσιους από ό,τι το 2013.
Εάν οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν μια ιδιαίτερα αμφίρροπη αναμέτρηση αποδειχθούν ακριβείς, η διαδικασία ενδέχεται να αποτελέσει επανάληψη εκείνης του 1998—τις οποίες είχαν κρίνει υπέρ της κεντροαριστεράς 180 ψήφοι από τις Νήσους Φερόε…
Η συμμετοχή στις εκλογές είναι παραδοσιακά υψηλή στη Δανία· είχε ανέλθει στο 87,7% το 2011.
Στη Δανία, γνωστή επί σειρά ετών για έναν πολιτικό πολιτισμό συναίνεσης, αρκετή έμφαση επελέγη από τα μέσα ενημέρωσης να δοθεί στις διαφορές των προσωπικοτήτων των ηγετών των δύο συμμαχιών μάλλον, παρά στις πολιτικές τους διαφωνίες. Η Τόρνινγκ-Σμιτ, 48 ετών, αλλά και ο Ράσμουσεν, 51 ετών, έχουν κατηγορηθεί συχνά ότι διάγουν σπάταλο βίο: η πρωθυπουργός έχει αποκτήσει το προσωνύμιο “Γκούτσι Χέλε” για την προτίμησή της στη συγκεκριμένη ιταλική φίρμα ρούχων, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης “Πολυτελής Λαρς”.
Οι κάλπες κλείνουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο έξιτ πολ. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τις 01:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).