Κόσμος

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία, δεύτερος Μακρόν, καταποντίστηκε η Λε Πεν

Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), δηλαδή των κομμάτων της Αριστεράς, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων στη Γαλλία που έδιναν «αδιαμφισβήτητη πρωτιά» στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν, που βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση. 

Παρά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών εγείρονται ερωτήματα για το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία και τη διακυβέρνηση της χώρας καθώς κανένα μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της αριστερής συμμαχίας, δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται να κερδίζει λιγότερες από 200 έδρες, δηλαδή πολύ λιγότερες από το όριο των 289 που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει από 177 έως 192 έδρες.

Το Ensemble του Μακρόν θα κερδίσει από 152 έως 158 έδρες, και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός φαίνεται να καταλαμβάνει από 138 έως 145 έδρες.

Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι από 63 έως 67 έδρες.

elections

Τι έδιναν τα πρώτα exit polls

Τα πρώτα exit polls στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) έδιναν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 172 – 215 έδρες, στο «Μαζί» του Μακρόν 150-180 έδρες και στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν 115 έως 155 έδρες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφάλιζε 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφάλιζε 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV έδινε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία έσπασε ρεκόρ 43 ετών.

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

Νωρίτερα το exit poll της βελγικής La Libre, έδειχνε νίκη της Λε Πεν αλλά χωρίς αυτοδυναμία με 200 έδρες. Ο συνασπισμός της Αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ερχόταν δεύτερος συγκεντρώνοντας 170 έδρες, ενώ ακολουθούσε η συμμαχία του Μακρόν «Αναγέννηση», η οποία φαίνεται να συγκέντρωνε 140 έδρες. 

Στη τέταρτη θέση βρίσκονταν οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι