Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Θέλουμε να επιλυθούν τα προβλήματα με τις ΗΠΑ, αλλά…

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Θέλουμε να επιλυθούν τα προβλήματα με τις ΗΠΑ, αλλά…
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι τα προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιλυθούν, όμως η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να επηρεάσει την τουρκική δικαιοσύνη.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της, αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα. Η λίρα, που αφού έφθασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (1:7,24) σημείωσε άνοδο, θα συνεχίσει να ανακάμπτει, είπε.

«Η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ ενός οικονομικού πολέμου αλλά είναι αδιανόητο να μην αντιδράσει όταν υπάρξει μια επίθεση». Αυτό είπε ο Καλίν τονίζοντας πως με τα μέτρα που θα εφαρμόσουν και από εδώ και στο εξής όλοι οι αρμόδιοι φορείς, προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτή η ομαλοποίηση στην τουρκική οικονομία.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση μιας διπλωματικής διένεξης. «Η προσδοκία μας είναι να επιλυθούν τα προβλήματα μια ώρα αρχύτερα».

«Ενώ εκείνοι για έναν πάστορα έφτασαν σε σημείο σχεδόν να καταστρέψουν αυτές τις σχέσεις, να χάσουν μια χώρα όπως η Τουρκία, σε δύο νόμιμα και επείγοντα βασικά θέματα εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, δεν είδαμε τις αμερικανικές διοικήσεις, ούτε του Ομπάμα, ούτε του Τραμπ, να έχουν κάνει έως τώρα ένα συγκεκριμένο βήμα», πρόσθεσε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε επίσης πως δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως η Τουρκία θα λάβει θετική θέση ως προς τη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα προκειμένου να διαφύγει από την πίεση του δολαρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις